Bajta Kšajtni Film Ridley Scott - Robin Hood (2010)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Ridley Scott - Robin Hood (2010) PDF natisni E-pošta
Prispeval Matevž Peserl   
Petek, 11 Junij 2010 10:00

Ridley Scott - Robin Hood (2010)Z Robin Hoodom smo prispeli do drugega “big budget” filma tega poletja. Ridley Scott (Gladiator, Kingdom of Heaven) se je ponovno združil z Russellom Croweom (Gladiator, A Beautiful Mind) in nam predstavil svojo zgodbo o Robinu Hoodu. Zagotovo lahko trdimo, da to ni tista že vsakomur znana stara zgodba, ampak nam Scott življenje Robina Hooda predstavi na čisto drugačen način.

Robina Longstridea srečamo kot lokostrelca v vojski kralja Richarda Levjesrčnega (Danny Huston), ki se po neuspešni križarski vojni vrača nazaj v Anglijo. Po pretepu z Little Johnom (Kevin Durand) se Longstride znajde v priporu. Skupaj z Little Johnom in še dvema pajdašema (Scott Grimes in Alan Doyle) mora opazovati kako Richarda Levjesrčnega ob napadu na francoski grad zadane puščica. Po smrti kralja, Robin in njegovi novi prijatelji, preoblečeni v viteze, pobegnejo v Anglijo. Okoliščine nanesejo, da morajo vrniti krono v London in prisostvovati kronanju novega kralja Johna (Oscar Issac). Za tem se Robin odpravi v Nottingham, kjer prevzame lažno vlogo izgubljenega sina Roberta Loxleya in vlogo moža Lady Marion (Cate Blanchett).

Po prevzemu moči, kralj John zviša davke, kar pripelje do nezadovoljstva med ljudstvom. Baroni s severa združijo svoje moči in zahtevajo listino, ki bi preprečevala takšno izkoriščanje. Na drugi strani pa si francoski kralj Filip, zaradi Johnove nesposobnosti obeta prevzem Anglije. Pri doseganju ciljev naj bi mu pomagal angleški izdajalec Godfrey (Mark Strong), ki kot že v prejšnih filmih (Sherlock Holmes) odlično odigra antagonista.

Robin Longstride prepriča barone s severa in kralja Johna, da je sedaj čas združenosti in enotnosti. Kralj obljubi sprejetje listine o demokraciji in skupaj se odpravijo v boj proti Francozom. Film se konča z epsko bitko med Robinom in Godfreyom v kateri ne primanjkuje odličnih posnetkov lokostrelskih puščic, ki zasujejo sovražnika.

Ko pogledamo seznam filmov, ki jih je posnel Ridley Scott, lahko o vseh trdimo enako. Vsi so zelo lepi (v smislu kinematografije). Ko sediš v dvorani in se film začne predvajati, se vrneš za par let v preteklost, takrat, ko so se po slovenskih kinematografih predvajali filmi kot so Troja, Aleksander in Nebeško kraljestvo. Spet dobiš občutek, da se podajaš na epsko potovanje, ki bo združevalo ljubezen, dobro in slabo stran človekove narave in seveda brutalne spopadale množic. Čeprav vse te elemente najdemo tudi v Robinu Hoodu, film ne uspe v celoti. Po malo zmeden začetku (lokacijam dogajanja je težko slediti), se film v drugem delu umiri. Lahko bi rekli, da spominja na šahovsko igro, v kateri režiser najprej razvršča figure po polju, da bi potem prišel do zmagovitega konca. Žal zadnji udarec oz. tretji del filma spodleti. Nikoli ne preživimo dovolj časa z posameznim likom, zato se nanj tudi ne navežemo tako kot bi si želeli. Tako zadnji bojni prizor s “slow motion” posnetki, ki bi naj spodbudil naše sočutje, izpade bolj slabo, saj nikoli ne čutimo globlje povezanosti do Robina, Marion ali katerega drugega lika.

Film si nedvomno zasluži ogled, saj nam postreže s svežo zgodbo, odlično kinematografijo in dobro predstavo vseh igralcev. Russell Crowe, pa nam kljub svojim 45 letom pokaže, da je še vedno mojster, ko pride do takšnih vlog.


Ocena: 7/10
 

Naključno iz Kšajtnih

Hesus Attor - Sonic Gastronomy Volume 1 (2008)
Rubrika: Muzika
Friedrich Wilhelm Nietzsche je nekoč izjavil, da bi življenje brez glasbe bilo napaka. Na svojem najnovejšem izdeleku hrvaška skupina Hesus Attor...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (4.del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Aldous Huxley - Mirovništvo In Filozofija (2006)
Rubrika: Knjiga
Knjiga za tiste, ki ne marajo vojne. Knjiga za tiste, ki ne pristajajo na tezo o globalnem vojnem stanju kot naravnem...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti