Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Eva Boto

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Zahod ni civilizacija in beseda primitivno ne obstaja
Nina Meh | Nedelja, 21 December 2008
Nina Meh 

"Hierarhično vrednotenje družbe in kulture je v veliki meri elitističen in evropocentričen pogled na svet, skozi oči zahodnjaka. Kulture so samo drugačne, ne več ali manj vredne. V svoji notranji strukturi imajo enake funkcije, na drugačen način. Ne manjvreden."

Intervju: Eva Boto PDF natisni E-pošta
Prispeval Maja Maze, foto: rtvslo.si   
Torek, 17 Januar 2012 18:21

Bilo nam je v veselje in čast poklepetati s simpatično mlado pevko Evo Boto. Eva, doma iz Šentjanža pri Dravogradu, je sicer stara šele 16 let, kljub temu pa se je, z odličnim glasom in seveda nastopi v oddaji Misija Evroviziji, uvrstila na Emo 2012, kjer bosta poleg nje nastopili le še Eva in Nika Prusnik. Eva je res izjemen talent, poleg tega pa še nasmejana, prijetna in prikupno sramežljiva dijakinja, ki se zelo rada smeji. Boto Lama je res pravi biser. Le koliko takšnih se še skriva pri nas na Koroškem? Verjetno ne veliko!

Eva Boto, foto: rtvslo.si

Kdaj si se navdušila nad petjem? Se morda še spomniš svojega prvega nastopa?

Nad petjem me je prva navdušila Silveli Grosek, moja učiteljica glasbe v OŠ. To je bilo, ko sem bila stara deset in prav ona me je prijavila na prvo mednarodno pevsko tekmovanje "Super Chris" v Avstriji, kjer so tekmovale Slovenija, Avstrija in Italija. Tam sem dosegla svojo prvo zmago in to je bila tista moja prelomnica v življenju, ko sem sama sebi rekla: "To je tisto, kar želim v življenju početi."

Kaj te je pripeljalo do tega, da si se prijavila na oddajo Misija Evrovizija oz. te je mogoče prijavil kdo drug? Si se pred tem že pojavljala na kakšnih tekmovanjih ali festivalih?

V oddajo me je pripeljala želja po tem, da se ljudem predstavim in jim pokažem, kar me res veseli in v čem uživam. Še pred tem sem se pojavljala na različnih tekmovanjih in festivalih, ampak niso bili toliko izpostavljeni javnosti. Od leta 2006 dalje pa je bilo zame vsako leto zanimivo in uspešno, saj sem dosegala zelo dobre rezultate na pevskem področju. Ker jih je veliko, jih naj omenim samo nekaj:

* 2006: 1. mesto na mednarodnem tekmovanu Super Chris
* 2007: 1. mesto Koroški pevski talenti
* 2008: 1. mesto na Fens festivalu v Kopru v otroški kategoriji
* 2008: 1. mesto Koroški talenti
* 2009: 3. mesto na Fens festivalu v najstniški kategoriji v Izoli
* 2009: razglašena za najbolj talentirano pevko na 2.glasbenem tekmovanju OŠ in srednjih šol v Ljubljani
* 2010: 1. mesto Koroški talenti
* 2010: 1. mesto na 3. Glasbenem tekmovanju OŠ in srednjih šol v Ljubljani

Kaj se ti zdi pri nastopanju najtežje? Petje, koreografija, pogledi žirije, občinstvo ...?

Najverjetneje vsaki tekmovalki isto: pogledi žirije, saj nikoli ne veš ali si zadel bistvo tega, kar hočejo od tebe.

Kakšna pa je vloga in podpora družine in priajteljev pri vsem tem? Je zelo pomembna? Kako te motivirajo in ti pomagajo?


Podpora s strani mojih staršev in prijateljev je močna in mi zelo pomaga, saj mi z njo dajo dodatno energijo in motivacijo. Imam zlata starša, ki me res po 4-krat na teden vozita v Ljubljano, na vaje z žirijo, pa še tudi več, če je treba, in me pri tem res spodbujata. Prav tako pa tudi moji prijatelji, ki so me vedno prišli podpirat v oddajo Misije Evrovizija.

Če zmagaš, greš na Evrovizijo v Azerbajdžan. Je to uresničitev tvojih sanj ali o tem sploh nisi upala sanjati? Kaj bi ti to pomenilo?

Na začetku oddaje Misija Evrovizija sploh nisem pomislila na to, zdaj pa je to res moja velika želja in ja, to bi bila uresničitev mojih sanj, saj bi se pokazala celotni Evropi!

Pred kratkim si imela tudi svoj prvi samostojni koncert. Kako je uspel? Kakšni so bili občutki?

Tako je. To je bilo 25. decembra. Lahko rečem, da je bil kar uspešen. Odziv publike je bil tudi dober, tako da le upam, da sem vsaj komu polepšala božič.

Nam zaupaš, kdo je tvoj najljubši glasbenik in zakaj ti je všeč? Se morda spomniš, kdo ti je bil všeč v preteklosti? Kaj si rada prepevala?


Zelo všeč mi je Beyonce, všeč mi je njen vokal in tudi njena odrska energija, ki enostavno "ubija". Mislim, da je večina deklet v preteklosti poslušala Bepop in ta skupina je zame bila "top". Morala sem imeti vse njihove CD-je (Jao. otroci! Smeh …) Moram pa tudi priznati, da sem že kot majhna deklica najraje prepevala pesmi od Christine Aguilere, sicer na bolj otroški in kričeč način, ampak meni je bilo vseeno všeč.

Pa se dotakniva še slovenske glasbene scene. Tvoj najljubši izvajalec/ka? Kako bi ga/jo ocenila od 1 do 10 (mogoče komentar ...)?

100% Darja Švajger, ki je tudi ena izmed mojih slovenskih vzornic v glasbeni sceni. Zanjo gre čista 10, saj dobro ve, kako se kontrolirati na odru in svoje petje izraziti iz dna srca.

Si tudi vzorna dijakinja. Kakšni so tvoji akademski plani za prihodnost?

Zdaj si še ne delam nekih planov za naprej, ampak si želim, da bi bila tudi moja izobrazba povezana z glasbo in da bom v svojem delu na koncu res uživala.

Imaš še kakšne druge hobije? Kaj še rada počneš v prostem času?


Svoj prosti čas pa preživim s svojo kitaro, brez petja seveda ne gre. Poleg tega pa, prav tako kot vsaka najstnica, rada preživljam čas s prijatelji.

Tvoj življenski moto?

Kjer je volja, je pot.

Nasvet - kako boljše peti (za nas amaterje)?

Prvi odgovor: Tudi sama sem še amaterka, saj sem stara šele16! Ampak vse kar jaz upoštevam, kadar pojem: 1. Poj s srcem; 2. Vživi se v pesem; 3. Pokaži ljudem, kar zmoreš; 4. Vedno si reci, da zmoreš.

Zakaj glasovati zate? Kako nas boš prepričala?


Ne bom rekla, da MORATE glasovati, ampak preprosto rečem: "Če vas bom prepričala s petjem - oziroma če sem vas - in s tem kar počnem na odru, vam bom zelo hvaležna za vsak glas, saj bo to pomagalo tudi meni na poti do uresničitve mojih sanj.

Tvoje sporočilo svetu?

Prepare yourself. Eva's comming! (smeh)

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti