Bajta T'k prajijo Intervju Franc Oderlap: Korošec na najvišjih vrhovih vseh celin

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Pomisleki
Nina Retko | Ponedeljek, 06 April 2009
Nina Retko
"Prijateljstva štejem kot odličja, ki mi jih je življenje pripelo na gola prsa. Sicer krvavim, od igle in vsega, a sem ponosna, ker nosim tako žlahtno priznanje, zarjavelo, propadlo, a častno."
Franc Oderlap: Korošec na najvišjih vrhovih vseh celin PDF natisni E-pošta
Prispeval Alpikor, koroški portal o plezanju, alpinizmu in balvaniranju   
Ponedeljek, 07 Julij 2008 21:05
Indeks člankov
Franc Oderlap: Korošec na najvišjih vrhovih vseh celin
Stran 2
Vse strani

Pred približno letom in pol, 30. novembra 2006, se je Franc Oderlap povzpel na Mt. Vinson, najvišji vrh Antarktike. S tem je stopil še na vrh zadnjega v seriji sedmih najvišjih vrhov vseh kontinentov. Ampak še za tem se je podal na Papuo – Novo Gvinejo, kjer se je povzpel na 4884 metrov visoko Carstenszovo piramido. Z enim redkih zemljanov, ki so stali na najvišjih vrhovih vseh kontinentov, smo takrat opravili kratek intervju.

Že nekaj časa je preteklo, odkar si se vrnil s Papue Nove Gvineje, kjer ti je 2. decembra uspelo opraviti vzpon na 4884 metrov visoko Carstenszovo piramido, najvišji vrh Oceanije. Zakaj Carstenszova piramida? Verjetno zato, ker najvišji vrh Avstralije, Mt. Kosciusco, na katerem si že bil, s svojimi 2229 metri ni tudi najvišji vrh Oceanije, h kateri lahko prištevamo Avstralijo?

Prvi, ki mu je to uspelo – Reinhold Messner – tam nekje v osemdesetih letih, je dejal, da če želiš narediti »7 summits«,  je Carstenszova piramida tista, ki zaokrožuje to celoto. Pa sem šel in mi je uspelo.

Mount Everest

Gre za najnižjega od sedmih vrhov. Ampak verjetno zdaleč od tega, da bi bilo enostavno?

Ja, če odštejemo avstralski Mt. Kosciusco, je ta najnižji. Ampak je res lep in po tisku od vseh v tem projektu tudi tehnično najbolj zahteven. Gora je skalnata, stena malo podobna triglavski, le da je nižja – tam nekje 600 metrov. Ves čas so težave od III. do IV. stopnje po UIAA, pol raztežaja je šestice, po nekaterih podatkih celo VI+ in druge poti kot pa tam čez – preko rahlo previsnega detajla –  enostavno ni. Moraš to splezati, če hočeš na vrh. So pa v steni še težje smeri, ta je najlažja. Odprav tu ni mnogo in je možnosti za dobre vzpone še ogromno. Ampak večina ljudi, ki pride sem, gre le po normalki na vrh, čeprav je v steni nekaj težavnih smeri in še ogromno možnosti za nove. Je pa res izredno lepo. Bazni tabor je kot v risanki – postavljen ob jezercih. Res škoda, da je tako daleč.

To verjetno ni bil tvoj načrt že od začetka? Kdaj si prišel do ugotovitve, da ti lahko uspe nekaj tako izjemnega – stati na najvišjih vrhovih vseh kontinentov?

Pred Everestom o tem nisem niti razmišljal, niti nisem upal. Ko sem bil leta 1999 na Cho oyu in sem z vrha v lepem vremenu videl Everest, si nisem mislil, da bom na njem stal že naslednje leto, saj je že pogled nanj bil velika nagrada. Potem ko je Davo Karničar dejal, da bo poskusil smučati z vseh sedmih, pa so seveda prišle tihe želje.

Elbrusevropa

Kako si je sledilo »veličastnih sedem«?

Najprej je bil Everest, čeprav sem bil že prej na Aconcagui. Na Aconcaguo sem šel potem še enkrat. Potem Elbrus, Kilimanjaro v Afriki in avstralski Mt. Kosciusco, Aljaska, Antarktika in zdaj Carsztensova piramida.

Ta tvoj 7 summits bi lahko imenovali tudi 7+ summits. Dejansko si že pred Carstenszovo piramido stal na najvišjem vrhu Avstralije Mt. Kosciusco.

Ja, lahko bi rekel 8 summits ali pa 7+ summits, a dejansko niti ni važno. Če povem po resnici, mi je to, kdo katerega priznava za najvišjega, in ali sem prvi Slovenec, ki je to naredil, pravzaprav vseeno. To sem naredil zase, za svoje veselje. Je sedaj, ko je to na nek način končano, seveda lep občutek. Da sem nekaj zaokrožil, naredil neko celoto. Najbolj lepo pa je bilo spoznavat vse te daljne kraje, kulture in sedaj s še večjim zanimanjem spremljam članke, ki pišejo o drugih, ki se lotevajo tega projekta.

Everestazija 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti