Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Adam Visočnik

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Bumerang Matjaža Zanoškarja
Jernej Prodnik | Četrtek, 07 Januar 2010
Jernej Prodnik

"Največjo odgovornost prevzameš, če se zavedaš svojih meja, pa čeprav je to skoraj zagotovo najtežja stvar. In prevzameš jo ne glede na posledice. Prav za to se uporablja beseda pokončnost, s katero v stranki DeSUS očitno operirajo kot svinja z mehom."
Intervju: Adam Visočnik PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik   
Četrtek, 06 Januar 2011 07:37

Adam Visočnik

Adam Visočnik iz Raven na Koroškem je kandidat za predsednika Kluba koroških študentov na listi KOROŠKIŠTUDENT^2. Zase pravi, da bi rad s svojo ekipo naredil korak naprej v delovanju kluba, v katerem je pretekla leta že aktivno sodeloval in prinesel boljši jutri za Korošce in Korošice. Sicer študent strojništva na Šolskem centru na Ravnah in z ambicijami nadaljevanja svoje izobrazbe, želi skupaj s svojo ekipo unovčiti svoje izkušnje in znanje o delovanju in potencialih društva.

Glavna točka programa ekipe KOROŠKIŠTUDENT^2 je t.i. KKŠ.IP oziroma KKŠ Informacijski podsistem, zato se najprej osredotočiva na to. Lahko poveš kaj več o tej novosti?

Že pri sestavljanju programa ekipe smo se odločili, da bomo poskušali v program zajeti kaj več kot samo terminske dejavnosti kluba. Klub kot tak je ogromna institucija, ki bi se morala širiti in razvijati tudi na drugih področjih, ne samo kot organizator družbenih in športnih dejavnosti. Prvi odgovor temu je bil KKŠ.IP. Kljub prenovi strani, katere je bil klub deležen v preteklem letu, samo delovanje kluba ne izkorišča možnosti sodobnih tehnologij spleta kot bi jih lahko sicer. KKŠ.IP bi postal glavna točka komunikacije s člani KKŠ-ja, poleg preprostega on-line naročanja subvencij, popustov in tudi promocijskega materiala bi omogočal direkten vpogled v delovanje kluba, aktualne projekte, projekte v nastajanju in - kar se mi zdi še najpomembnejše - vzpodbujal bi sodelovanje članov KKŠ-ja v vseh dejavnostih in neposreden vpogled v vse aktivnosti kluba.

Glede na to, da gre za kompleksen projekt, me zanima, kdaj lahko študentje, ki so člani kluba, pričakujejo, da bodo (v primeru vaše zmage) lahko naročili prvi kupon preko spleta?

Res gre za kar obširen projekt, ki zahteva v prvi vrsti dobro načrtovanje pa tudi dovolj dolgo dobo testiranja. V kolikor na volitvah prejmemo dovolj glasov, bodo priprave in sestavljanje projektnega načrta stekle takoj. Veliko pa je odvisno tudi od zunanjih virov, ki bodo sodelovali pri projektu. Ocenjujem, da bomo beta verzijo KKŠ.IP pognali koncem aprila, tako da bi se ekipa za ŠKIS-ovo tržnico v Ljubljani v celoti zbrala in soorganizirala preko omenjenega sistema.

V letu 2011 se bodo prilivi kluba (k temu se še vrneva) skorajda zagotovo občutno zmanjšali. Na koliko ocenjujete stroške razvoja in kasnejšega obratovanja (administracija in poštni stroški) tega sistema? Načrtujete, da bo klub z vpeljavo KKŠ.IP kaj denarja (vsaj na dolgi rok) tudi prihranili?

Natančne številke v tej fazi še ne morem podati, bomo pa zunanje izvajalce izbrali z razpisom, ter tako poskušali poiskati cenovno najugodnejšo in najprimernejšo rešitev - skupaj pa naj ne bi presegali štirimestne številke v prvem letu delovanja, ko je v ta znesek vključeno še načrtovanje, razvoj, implementacija in testiranje sistema.

Glede prihranka pa je vse odvisno od tega, kako se bo stvar obnesla - stroški obratovanja in vzdrževanja takšnega sistema so brez dvoma veliko nižji od stroškov uradnih ur. Vendar nam v prvi fazi delovanja to ni prioriteta, saj menim, da gre za investicijo v člane in v povezovanje kluba s člani, ki je po trenutnem stanju še toliko bolj potrebna.

V povezavi s predhodnim vprašanjem - boste s prehodom na ta sistem ohranili dozdajšnji način distribucije kupončkov in ostalih ugodnosti ali boste hkrati z vpeljavo KKŠ.IP šli v racionalizacijo (zmanjšanje števila uradnih ur, zaposlitve …)?

Delno, menim, sem vam že odgovoril pri prejšnjem odgovoru, lahko samo še dodam, da v prvem letu delovanja vsekakor dosedanji način distribucije ostane. Teren pa bo potrebno dobro preučiti, stestirati in ugotoviti, kaj študentom bolj odgovarja. Kaj bo z uradnimi urami, nam bo pokazal čas, se pa med uradnimi urami opravljajo tudi druge zakulisne aktivnosti od priprav, dopisov, študij ..., moram pa poudariti, da bom ne glede na vse primoran delovati v najboljšem interesu kluba in njegovih članov.

Sam kot največjo prednost tega sistema vidim možnost aktivnejšega vključevanja v delovanje kluba, ne da bi jim (vsaj na začetku) bilo treba obiskati prostore KKŠ – v preteklosti je bila indiferenca članov do dogajanja v klubu. Kakšni so vaši konkretni načrti glede tovrstne uporabe KKŠ.IP? Navsezadnje bi uporaba informacijskega podsistema izključno za namene naročanja kupončkov, študente fizično še bolj oddaljila od društva.

Res je. Uporaba tovrstnega sistema zgolj in samo za naročanje kupončkov je tako rekoč nesmiselna. Glavni izziv bo torej možnost vzpostavitve sistema za aktivno vključevanje članov v dejavnosti KKŠ-ja, česar je v preteklih letih že drastično primanjkovalo. Uporabniški vmesnik bo za vsakega študenta prikazoval vse ugodnost in subvencije, posebne ugodnosti ter dejavnosti v nastajanju in trenutno aktualne dejavnosti. Posebej za projekte bo sistem oblikovan kot nekakšna "project management" platforma, kjer se bodo študenti lahko prijavljali sami, hkrati pa predlagali prijatelje, ki bi jih dejavnost utegnila zanimati.

Tovrstna platforma bo omogočila pregled nad sodelujočimi člani, številom opravljenih ur, projektnimi vodji in bo na koncu služila tudi kot preglednica uspešnosti realizacije projektov - tako storilne kot tudi stroškovne. Prav tako kot zanimivost vidimo možnost direktne povezave našega sistema preko Facebookovega API-ja, Twitterja in SMS sporočil. Projekti kluba bi torej lahko funkcionirali in se realizirali po vzoru modernih podjetij. To pa dolgoročno prihrani oboje - čas in denar.

V vašem programu dajete poudarek tudi večji transparentnosti delovanja. Boste v sistemu  ažurno, po vzoru npr. ŠOUL, objavljali tudi zapisnike iz sej organov KKŠ, projektna ter finančna poročila? Od začetka pa morda kar na spletni strani? Zakaj ja oz. zakaj ne?

Ja, transparentnost vidimo kot eno naših glavnih opornih točk, saj je eden temeljnih razlogov odmika študentov od njihovega kluba ravno v slabem obveščanju o dejavnostih na položajih vodilnih organov - kar verjamem, da je dolgoročno pripeljalo do izgube zaupanja študentov v svoj klub. KKŠ je klub, ki si ga v celoti lastijo študentje člani. Če je kdo upravičen do vpogleda v njihovo delovanje so to prav oni. Tudi zato bo informacijski podsistem postregel s pregledom dejavnosti kakor tudi pregledom dela vodstvenih funkcij, ter vpogledom v omenjena poročila in zapisnike.

Vse dokumente od naše morebitne izvolitve pa do vzpostavitve sistema bomo z veseljem delili na spletni strani, seveda! V kolikor bomo s tem nazaj na svojo stran pridobili vsaj enega koroškega študenta, ne vidim razloga zakaj tega ne bi storili!

Klubu grozi zmanjšanje koncesijskih prejemkov - leta 2009 je klub s strani ŠOS-a dobil še 185.700€, v letu 2011 pa bo znesek že občutno manjši - in ob skoraj neobstoječi rezervi bi to lahko bil precej hud udarec za delovanje kluba.
V obeh taborih obljubljate širjenje trenutnega programa, denar za to pa naj bi dobili s pospešenim iskanjem sponzorjev  ter prijavljanjem na razpise. Zanima me, ali ste že konkretneje raziskali na katere razpise in s katerimi projekti se bi klub lahko prijavil? Imate v mislih še kakšne druge oblike pridobivanja sredstev oz. varčevanja?

Ravno zaradi tega se je naša ekipa odločila za kandidaturo - da dvignemo raven kluba in naših storitev za člane kluba. Kot sem že prej povedal, vpeljevanje IP in načrti za aktivnosti v začetni fazi ne omogočajo drastičnega zmanjševanja stroškov, smo pa prepričani, da so še rezerve in možnosti pridobitev sredstev. V podrobnosti se ne bi spuščal, te bomo raje uresničili, ker se zavedamo, da brez njih klub ne bo sposoben delovati.

V oziru na to – ali vaš letni program sloni tudi na teh novih alternativnih virih financiranja ali pa je izvedljiv tudi v okviru rednih prihodkov?

Kot sem že dejal, naš cilj je dvigniti raven kluba in storitev, zato ne mislimo kloniti pred morebitnimi ovirami, ki jih (če se pojavijo) bo izziv odpraviti, nikakor pa ne ponavljati starih napak in nemočno čakati, kaj nam prinese čas.

Okrepiti nameravate blagovno znamko Koroške gavde. Kako nameravate to izvesti in ali je uspešna serija prireditev v slogu dolenjske Cvičkarije dolgoročno tudi pomemben vir prihodkov klubske blagajne?

Vsekakor! Dolenjska Cvičkarija je izvrsten primer, kako se da študentsko dejavnost spromovirati do takšne mere, da začne dolgoročno tudi polniti blagajno. Seveda pa ta sprememba ne more priti čez noč. Kot prvo se je treba usmeriti na kreiranje blagovne znamke - Koroška gavda bi morala dobiti enotni CGP (celostno grafično podobo) in slogan, kot je pri Cvičkariji npr. Always Cvičk.

Naslednji korak je po mojem mnenju izbira in gradnja koroških grumpov in koroškega mošta kot dveh glavnih kulinaričnih spremljevalcev. Dogajanje bi popestrile ponudbe koroških turističnih kmetij, s katerimi bomo preko turističnega društva Ravne na Koroškem tudi sodelovali. Seveda so tukaj potem še klasične oblike oglaševanja, ki bi dogodek trdno umestile v študentski prostor, ter pester nabor promocijskega materiala (veliko brezplačnega pa tudi plačljivega). Res pa je, da bi največ za promocijo lahko naredil ravno naš član, koroški študent. Mislim, da lahko dosežemo, da se bo koroški študent na dan koroške gavde počutil vsaj tako dobro in ponosno (če ne še bolj) kot Prekmurec na dan Prekmurske Gibanice - oni so odličen primer povezanosti študenta s klubom in klubskimi dejavnostmi.

V programu obeh pretendentov za predsednika KKŠ je zaslediti predvsem povečanje števila športno - zabavnih prireditev. Pogrešam aktiviranje kluba in posledično njegovih članov tudi ob drugačnih priložnostih. Čistilna akcija je korak v pravo smer, zanima pa me, ali ste razmišljali tudi o aktivnejšem sodelovanju kluba pri oblikovanju javnega mnenja in lokalne politike?
Na primer z organizacijo okroglih miz o aktualnih lokalnih (pa tudi širših!) problematikah, organizacijo protestov (ne le proti »malemu delu«), izvajanjem oz. podporo različnim za lokalno okolje relevantnim študijam itd.

Projekt čistilne akcije je že požel mnogo pohval z več strani, saj gre za odmik od standardnih dejavnosti kluba. Prav tako bi tovrstna in podobne akcije naredile veliko za uveljavitev imena kluba na domačih in univerzitetnih tleh. Takšni in podobni projekti so dobri za prepoznavnost kluba, kakor tudi za okolje in ljudi s katerimi živimo. S temi akcijami bi radi pomagali pri okoljskem osveščanju ljudi in pripadnosti Koroški. Radi bi izpeljali še kakšno dobrodelno akcijo, kar vse bi pripomoglo tudi pri oglaševalskih dejavnostih. Vse to poveča prepoznavnost, z njo pa boljše oglaševalske potenciale tudi za ostale projekte.
Vsekakor smo predvideli določene aktivnosti tudi na področju lokalne politike. Sodelovanje z lokalnimi oblastmi vseh občin in upravnih enot, ki jih pokriva naš klub, lahko koristi tako klubu kot širši javnosti, več podrobnosti o teh aktivnostih pa po volitvah.

Lahko morda bolj natančno definirate katere aktivnosti?

Ponovno bi poudaril in s tem tudi zaključil to temo, da bodo naše aktivnosti tudi na tem področju naravnane na skupne koristi lokalnih oblasti, občanov kakor tudi kluba in neposredno njegovih članov. Podrobnosti aktivnosti bodo dorečene v najkrajšem možnem roku po končanih volitvah, saj so tesno povezane s finančnimi sredstvi.

Kompleks je nedavno dobil novega vodjo in nekaj novih članov ekipe ter začel z delno prenovo podobe in programa. KKŠ ima kot glavni financer in ustanovitelj mladinskega kluba pri njegovem delovanju precej besede. Boste trenutnemu vodstvu puščali avtonomijo pri njihovih odločitvah ali boste preko sveta zavoda uveljavljali tudi svoje poglede na vodenje kluba? Kako vidite sodelovanje med kluboma?

Trenutno vodstvo zavoda je še zelo mlado po stažu, zato ga težko ocenim. Po dosedanjih kontaktih zna biti sodelovanje velik izziv in hkrati zadovoljstvo delati z novimi ljudmi. Vsekakor velikih sprememb ne nameravamo uvajati in kratiti avtonomije kompleksa, bo pa klub kot do sedaj in kot glavni financer sodeloval s timom, vendar le toliko, kolikor je potrebno in kolikor bodo sodelavci sami želeli.

KKŠ tudi že od nekdaj bolj ali manj dobro sodeluje tudi z različnimi društvi na območju Koroške. Kako to sodelovanje vidite  v vaši ekipi v letu 2011?

Celoten naš program za časa trajanja našega mandata je zasnovan na širjenju novih in krepitvi že obstoječih aktivnosti in vezi, tako članov, širše javnosti, politike, drugih klubov kakor tudi raznih društev, zato bo tudi na tem področju sodelovanje bolj produktivno in samo upamo lahko, da bomo enakega odziva in sodelovanja deležni tudi z njihove strani.

V preteklih mandatih se je denar za dejavnosti drugih društev sicer delil precej bolj nesistematično, kot bi si nekatera zainteresirana društva in člani morda želeli. Kanite to spremeniti in kako? V nasprotnem taboru npr. obljubljajo poseben razpis.

Menimo da so razpisi za čas, ki ga imamo na voljo za izvedbo samih aktivnosti, dolgotrajne poti in zapravljanje časa in denarja, zato smo oblikovali tako politiko in ekipo, ki bo podrobno in preudarno ocenila predlagane aktivnosti in skladno z željami, lokalnimi zmožnostmi in razpoložljivimi sredstvi tehtno in racionalno razdeljevala aktivnosti in sredstva.

Ker KKŠ pokriva vse štiri upravne enote na Koroškem, me zanima, ali imate v ekipi študente iz vseh treh dolin ter kako boste poskrbeli za razpršenost dogajanja, ki se je v preteklosti vse preveč osredotočalo na Mežiško dolino?

To pa je trditev, katero z veseljem demantiram, saj se le zadeve, ki so vezane na klubske prostore, dogajajo v Ravnah, večina dogajanj, ki nima prostorske omejitve, pa se dogaja tako v Mislinjski in Dravski dolini ter ostalih študentskih središčih, odvisno od narave in pogojev. Imamo pa člane, ki so iz vseh upravnih enot in polni idej ter delovnega elana, tako da ne bo problema izvesti določenih aktivnosti izven Mežiške doline, če bodo pogoji za izvedbo ustrezni in usklajeni.

V primeru, da boste na volitvah zmagali – katera ideja iz nasprotnega tabora se vam zdi dovolj dobra, da bi jo posvojili in ali boste, ne le deklarativno ampak tudi aktivno (s sestanki itd.) k delu povabili tudi člane poražene ekipe?

To vprašanje ste mi zastavili zelo provokativno, pa ne bom odgovoril provokativno ampak v duhu naše kandidature in sicer je naš program zasnovan na idejah in željah naših članov in naša ušesa so za dobre predloge in dobro delo vedno odprta, sodelovanje s člani pa vedno obrodi rezultate in zadovoljstvo.

Za konec se dotakniva še dijakov, članov kluba z vsemi pravicami, razen volilno, zaradi česar se na njih rado pozablja. Kakšni so vaši načrti z dijaško sekcijo?

Tudi mi smo bili včasih dijaki in včasih res radi pozabimo na preteklost, ker smo zaposleni s prihodnostjo, zato načrtujemo tudi v tej smeri določene aktivnosti predvsem na področju informiranja o študiju, dodatnem izobraževanju, umetniškem in literarnem izražanju in zdravem zabavanju tako dijakov kot osnovnošolcev, saj bodo nekoč tudi oni študentje.


 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti