Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Aleš Logar

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Intervju: Zorye - vsak dan drug pogled
Robert Marin, foto: zorye.si (*projekt Lopa) | Sreda, 18 Januar 2012
Zorye

"Nekdo me je nekoč vprašal, kako lahko vsak dan pritiskam na ta aparat. Sem mu odvrnil, stari, poglej, saj tudi ti isto dan na dan drgneš po tekočem traku - bistvena razlika pa je v tem, da jaz vsak dan gledam nekaj drugega."
Intervju: Aleš Logar PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Petek, 17 December 2010 14:11

Aleš LogarZ Alešem Logarjem, novim direkorjem KMKC Kompleks, smo se pogovarjali o načrtih za prihodnost pred ponovnim odprtjem nekdaj priljubljenega Kompleksa na Čečovju, ki pa je v zadnjem letu postal le bleda senca dogajanja v preteklih letih.

Kakšen program načrtujete v prihodnosti? Čemu boste dali poudarek? Katere so glavne novosti?

Program, ki ga oblikujeva skupaj s programskim vodjem Miho Kadišem ima tri pomembne točke. Prva je, da se naredi kakovosten raznovrsten mesečni program, ki bo zajemal manjše in večje koncerte iz različnih področij glasbe, neformalna izobraževanja, kulturne dogodke in zabavo za vse mlade in mlade po srcu. Želim, da bi Kompleks postal prostor, prijeten za vse.  Druga pomembna točka je narediti abonmajski sistem dogodkov, kot je na primer sedaj Jazz. Želimo, da se naredijo fiksni termini, za katere bi si ljudje vzeli čas in bi točno vedeli, kaj se tisti termin dogaja. Opazil sem, da ljudje na koroškem to sprejemajo pozitivno, zato se mi zdi smiselno poskusiti. Med drugimi, vam lahko namignem, da bo po vsej verjetnosti Koroška oz. Mežiška dolina februarja bogatejša za nov abonma in sicer abonma klasične glasbe. Tretja pomembna točka letošnjega programa pa je Festival kulture mladih in Kompleks.it. Prvi bo dobesedno prvi festival za mlade, ki ga želimo organizirati v mesecu maju in v sklopu katerega želimo narediti številne kakovostne dogodke na temo kulture. Želimo, da se mladi poenotijo s kulturo in vidijo da se tudi v kulturi da maksimalno uživati. Kompleks.it pa je kot letošnja novost znak za nekakšno koroško gavdo. V okviru Kompleks.it se bodo zgodili enkrat na mesec, in sicer vsak tretji petek v mesecu, vsi največji koncerti glasbenih skupin tako domačih kot tujih.

Rad bi še poudaril, da se zavedam, da je za dober program potrebno veliko dela in truda ter časa, da ljudje spoznajo, kaj je zares dobro. Zavedam se, da so le pozitivne refleksije ljudi prave nagrade, za katere se bomo definitivno zelo trudili.

Vemo, da je bil Kompleks pred časom kar popularen prostor za zbiranje koroške mladine. V zadnjem času je sameval … kako boste zopet napolnili Kompleks?

Škoda, da je prišlo do tega, saj si prostor kot je Kompleks tega zagotovo ne zasluži. Vzrokov zato je več, iz vseh pa sem potegnil nekaj dobrega. Prva poteza je bila že z vzpostavitvijo dobrega in izkušenega »teama«, ki ima ambicije in znanje, da Kompleks ponovno pripelje na stara pota in mu še izboljša podobo. Največ pozornosti bomo namenili kakovostnemu programu in temu primerni ponudbi, saj bomo le na ta način pridobili zveste stranke, ki se bodo z zadovoljstvom vračale. Nič kaj manj ne bomo delali na področju promocije, ki je po mojem mnenju do sedaj zelo šepala. Tako bomo pripravljali letake, plakate z mesečnim programom, nadgradili spletno stran,  ažurni bomo na Facebooku, poskušali bomo biti prisotni tudi na drugih spletnih straneh, ki jih mladi prebirajo itd.

Prve spremembe so že vidne. Kako to, da ste registrirali domeno kompleks.it, in kaj se bo zgodilo z domeno kompleks.si?

Nekaj sem že v prejšnjem vprašanju omenil glede kompleks.it Naj povem, da domene kompleks.si ne želimo zavreči ampak bomo naredili samo prevezavo na novo domeno. Nova domena za nas pomeni dvoje. Prvo predstavlja prej omenjeno zamisel, glede koroške gavde in nekega slogana za dobro in kakovostno gavdo »Kompleks.it! v smislu do.it!«. Kot drugo pa poudarja nek nov začetek, začetek neke nove skupine nadobudnih korošcev, ki želijo kar najbolje ustvarjati v Kompleksu za vse ljudi.

Kako si predstavljate sodelovanje s KKŠ?

Dobro sodelovanje z KKŠ je nujno in dobro za oba partnerja predvsem pa za Kompleks. Sam sem si ga zamislil na različnih področjih. Prvo je pri podpori KKŠja z gostinsko dejavnostjo na vseh njihovih prireditvah. Drugo je nuditi maksimalno pomoč pri izvajanju projektov Kluba Koroških študentov, tako z vidika fizične pomoči, kot z vidika prostorske pomoči. Program Kompleksa je lahko še bolj kakovosten in zanimiv s pomočjo Kluba. Če karikiram, sta KKŠ in Kompleks kot oče in sin in tako morata tudi nadaljevati. Jaz se bom zavzemal za najboljše sodelovanje, saj bomo le s skupnimi močmi obstajali tudi po izvajanju zakona o malem delu.

KKŠ tretjino svojih sredstev namenja za delovanje Kompleksa. Kako se boste pripravili na morebitno uveljavitev Zakona o malem delu, ki bo po nekaterih ocenah za več kot polovico zmanjšal sredstva študentskim organizacijam?

Res je, trenutno Kompleks brez KKŠjeve pomoči težko deluje, vsaj kakovostno. Zato sem že začel z iskanjem alternativnih virov financiranja. Sam vidim možnost v izgradnji določene infrastrukture, v tem času, ko je denarja in pomoči še dovolj, ki bi Zavodu prinašala finančno neodvisnost od kluba. Moram povedat da že imam več idej, so pa potrebne še dodatne analize pred uresničitvijo. Določene se bodo ob pozitivnih izračunih pokazale že kaj kmalu.  Drugi alternativni viri pa so nedvomno razpisi, tako državni kot evropski, vendar pa tu kaj hitro nastanejo težave v likvidnosti, saj se denar ponekod izplačuje po opravljenih projektih, se pravi moraš ti kot izvajalec projektov zalagati denar.

Koliko zaposlenih bo imel Kompleks ter kakšne bodo njihove naloge?

Zaradi relativno nizkega proračuna in glede na to, da smo neprofitna organizacija, se bom zaposlovanja v Kompleksu lotil zelo racionalno. Če pogledamo, da želim na eni strani zelo veliko vlagati v program potem vidimo, da za visoke plače in veliko število zaposlenih ne bo denarja.  Kompleks bo imel zgolj enega redno zaposlenega in sicer, vodjo programa, ki ga bom zaposlil preko programa zaposli.me in na ta način pridobil polovico sredstev za njegovo zaposlitev. Ostali bodo delali preko študentskega dela in avtorske pogodbe. Za vse pa bo plačilo v skladu z opravljenim delom ter stimulativne nagrade za trud. Želim imeti čim več variabilnih stroškov in čim manj fiksnih.

Koliko sredstev nameravate pridobiti na razpisih?

Želim pridobiti čim več, kot je možno. Cilj je, da v letošnjem letu pridobimo okrog vsaj 20.000 € ali več iz razpisov. Moram poudariti, da trenutno niti ne morem oceniti, kako visoko je zastavljen ta cilj ampak mislim,da je to neka uresničljiva številka. Trenutno že pospešeno delamo na enem od letošnjih ključnih razpisov, ukvarjamo se s prijavo na razpis za sofinanciranje mladinskega dela, ki ga razpisuje Urad RS za mladino. Sredstva, ki jih lahko pridobimo, se gibljejo od 20.000 do 100.000 €, kar bi pomenilo že uresničinje naših ciljev.   Prav tako sem prej omenil zaposlitveni razpis, ki ga štejem kot dobrega in pomembnega. Skratka razpisi za naš proračun pomenijo veliko in prav zaradi tega jim bomo posvečali veliko pozornost. 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti