Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Erik Lesnik, ljubitelj malih živali

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Kako smo se učili demokracije
Igor Ranc | Nedelja, 09 Januar 2011
Igor Ranc
"Realnost je takšna. KKŠ se v svojem delovanju do sedaj ne more ravno pohvaliti z demokratičnostjo zaradi svojega famoznega statuta, ki onemogoča kandidaturo za predsednika slehernemu študentu."
Intervju: Erik Lesnik, ljubitelj malih živali PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Četrtek, 21 Avgust 2008 10:00
Indeks člankov
Intervju: Erik Lesnik, ljubitelj malih živali
Stran 2
Vse strani
 
Za začetek se mi je porodilo naslednje ... Ko takole gledam vse tvoje pajke, ki so pred nama (intervju poteka v Erikovi sobi, kjer se nahajajo vse njegove male živali; op.p.), me kot laika zanima, zakaj so vsak posebej v svojem terariju? Je možno, da bi lahko živeli tudi skupaj?

Pravzaprav ne. V primeru, da bi v enem terariju želel imeti dva različna pajka, to ne bi šlo, saj bi v določenem času prišlo do kanibalizma. Se pravi, močnejši bi pojedel šibkejšega.

Za začetek se mi je porodilo naslednje ... Ko takole gledam vse tvoje pajke, ki so pred nama (intervju poteka v Erikovi sobi, kjer se nahajajo vse njegove male živali; op.p.), me kot laika zanima, zakaj so vsak posebej v svojem terariju? Je možno, da bi lahko živeli tudi skupaj?

Pravzaprav ne. V primeru, da bi v enem terariju želel imeti dva različna pajka, to ne bi šlo, saj bi v določenem času prišlo do kanibalizma. Se pravi, močnejši bi pojedel šibkejšega,

Erik Lesnik

Kakšen življenjski prostor pa v bistvu potrebujejo pajki? Po tem, kar vidim, bi rekel, da ne prav velikega?

Tako ja. Ne rabijo ravno veliko prostora, ker se ne gibljejo preveč. Drugače pa na splošno ločimo dve vrsti pajkov - talne in drevesne. Po tem ločitvenem ključu jim tudi oblikujemo njihov življenjski prostor. Talne vrste morajo imeti terarije bolj pri tleh, za drevesne pa je dobro, če jim v terarij damo kakšno korenino ali kaj podobnega, da lahko plezajo, raziskujejo in si najdejo skrivališče. Sam imam šest vrst drevesnih pajkov, ostali so talni.

Koliko pajkov naju obkroža v tvoji sobi? Koliko od teh je strupenih?

Imam okoli petindvajset pajkov. Mislim, da triindvajset, če sem natančen. Štiri vrste izmed teh so strupene.

Upam, da ti ni še kateri pobegnil? Sploh strupen.

V bistvu mi je eden pobegnil, pa ga še do danes nisem našel. Na srečo ni bil strupen.

Kako pa pajek reagira, ko odpreš terarij oziroma ko ga želiš nahraniti? S čim jih hraniš in kako pogosto?

Odvisno od posameznega pajka. Ponavadi se takoj postavi v napadalni položaj, tako da dvigne sprednje noge. Najbolje je, da mu takoj daš hrano in terarij zapreš. Hranim jih dvakrat na teden s črički in ščurki, ki jih dobim od kolega po pošti ali pa jih grem iskat k njemu sam. Velikost pajkove količine hrane mora biti približno tako velika kot pajkov zadek. Lahko jim na primer ponudiš tudi kakšen manjši kos surovega govejega mesa. Pri hranjenju si lahko pomagaš tudi z rokavicami, palčkami... Ni pa prijetno, če jih razdražiš, ker postanejo napadalni. Pri večini mojih pajkov ni ravno nevarno, če te ugriznejo. Ugrizi nekaterih (npr. pulcher) pa povzročajo krče ali pa glavobol. Smrtno nevarni niso.

Ali obstaja v Sloveniji kakšna internetna stran ali pa forum, kjer lahko dobiš uporabne informacije o malih živalih, sploh pajkih in kačah, katerim se bova posvetila malo kasneje?

Zelo dobra internetna stran je www.exotic-animals.org, kjer je ogromno koristnih stvari, od slik do različnih nasvetov in tako dalje. Informacije so za različne živali, tudi za pajke in kače.

Katero žival si v svoj mali živalski vrt "privabil" najprej?

Prvo sem kupil mlečno kačo pred kakšnima dvema letoma in pol.

Razmišljaš morda o tem, da bi si nekega dne kupil tudi kakšno strupeno?

V prihodnosti bi si jo želel imeti. Takrat, ko bom imel svoje stanovanje, bo ena soba namenjena samo za male živali. Zaenkrat pa kakšne strupene kače še nočem imeti. Je preveč nevarno za moje najdražje, sploh za mojega brata, ki je še zelo majhen fant.

Kakšen je mesečni strošek za oskrbo vseh tvojih živali?

Od začetka je bilo vse bolj drago, ko sem moral pajke kupovati. Povprečno pride pajek okoli štirideset evrov. Hrano kupim dvakrat na mesec. Črički so okoli pet evrov, posamezna miš za hranjenje kače pa stane en evro.

Zakaj si se pravzaprav odločil ravno za pajke in kačo?

Všeč so mi njihove izjemno lepe barve ter počasno premikanje, pri čemer jih zelo rad opazujem. Predvsem ponoči. Takrat je najbolj dejavna tudi kača, podnevi je večino skrita. (Ker delava intervju okoli tretje ure popoldan, kače ni na vidiku, zato jo Erik skuša najti na vse načine. Pri tem je moral za Bajto razdreti skoraj celoten terarij, za kar se mu na tem mestu opravičujem…; op.p.).

Koliko zrastejo pajki, kakšno temperaturo in življenjski prostor potrebujejo? Kako ločimo spol in kako dolgo živijo?

Velikost pajka je čisto odvisno od vrste. Nekateri zrastejo tudi do trideset centimetrov razpona nog. Pomembni sta tako temperatura, kot tudi vlaga. Temperatura mora biti od petindvajset do trideset stopinj Celzija, vloga mora biti okoli petdeset do šestdeset odstotkov. Nekateri pajki potrebujejo tudi stoodstotno vlago. Življenjski prostor morajo imeti tudi dobro prezračen. Pomembna je podlaga - palmina šota - saj bi se lahko v primeru, da bi imel čisto navadno zemljo, lahko naselile pršice ali pa zajedalci, ki lahko pajka ubijejo. V terariju mu moramo narediti tudi kakšno skrivališče, da se lahko skrije. Spol na videz ločimo po dolžini nog. Samci imajo ponavadi bolj dolge noge in manjši zadek kot samice, ki živijo dlje kot samci. Nekateri pajki (npr. smithi) živijo tudi od petindvajset do trideset let. Načeloma je glede življenjske dobe veliko odvisno od pogojev in hranjenja. (Ravnokar je Erik ob predavanju v terariju našel kačo, op.p.)

Mlečna kača pri hranjenju

Ali kača čuti, da je v človekovih rokah? Te je strah, ko se ti plazi in zvija po rokah in telesu?

Seveda. Kače zaznavajo tresljaje in toploto. Vidijo infrardečo, tako kot pajki. Od začetka me je vsekakor bilo nekoliko strah, toda s časom takšen strah premagaš, tako da danes ni več kakšne bojazni.

Koliko meri tvoja kača in koliko je stara?

Velika je stodeset centimetrov, kar je njena končna dolžina. Stara je pet let. Ko sem jo kupil za devetdeset evrov na sejmu v Avstriji, je bila stara nekaj več kot dve leti.

Ali je nevarna? Kako te lahko poškoduje in v kakšnih primerih?

Mlečna kača je zelo umirjena in je praktično nenevarna. Sicer ima strupnike pod čeljustjo in te lahko ugrizne na primer med hranjenjem, če bi imel vonj po plenu, na primer miši. Mimogrede, kačo hranim z eno mišjo enkrat tedensko.

Si želiš imeti še kakšnega drugega plazilca?

Imel bi še kakšnega kuščarja. Bradato ali pa vodno agamo. Tudi kakšnega gekona, morda.

Prej si omenil, da si kačo kupil na sejmu v Avstriji. So živali na sejmih cenejše kot v specializiranih trgovinah?

Vsekakor. In ne samo to, tudi njihovo zdravstveno stanje je veliko boljše kot v trgovinah z živalmi. Menim, da v teh trgovinah slabše skrbijo za živali, ker nimajo dovolj časa, da bi se lahko vsaki posvetili v takšni meri, kot bi bilo potrebno. Na sejmih imaš veliko večjo izbiro, več časa, prodajalci vedo ogromno o živalih... Skratka, po mojem mnenju so sejmi veliko bolj primerni za nakup malih živali.

Vec fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti