Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Marko Marin alias NiGhT(M)

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Zapeljivka s plakata
Nina Meh | Sreda, 15 Junij 2011
Nina Meh

"Prelepa seksi ženska in moška telesa pa ne prodajajo samo svojega telesa, ampak tudi spolni užitek. Predvsem pri ženskih likih opazimo nagajive poželjive poglede in vzdihujoča odprta usta, ki sugerirajo, da s produktom kupimo tudi spolni užitek, včasih celo orgazem."
Intervju: Marko Marin alias NiGhT(M) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik, foto: Robert Marin   
Torek, 31 Maj 2011 19:24

Marko Marin - NiGhT(M)

Marko Marin s Prevalj, z umetniškim imenom NiGhT(M), je eden izmed mladih koroških raperjev, ki svoj prostor na slovenski glasbeni sceni še iščejo. Po tem, ko je pred kratkim svoj prvi in med rap srenjo dobro sprejet CD izdal Mladich iz Slovenj Gradca, ima podobne načrte tudi NiGhT(M). Posnel je tudi že videospot in predstavil nekaj pesmi, ki si jih lahko ogledate na dnu objave. Več pa v naslednjih vrsticah ...

Od kod tvoje ime - NiGhT(M)?

To moje ime je prišlo čisto spontano in po eni strani po naključju. Predhodno sem zamenjal dva imena, ki pa ju nisem »začutil« ... Tako da NiGhT(M) seveda ima nek pomen, kako je prišlo do tega, je pa dolga zgodba. Čisto na kratko povedano, NiGhT(M) sem si izbral zato, ker večina tekstov nastane ponoči in v čisti tišini, ko moji možgani najbolje delujejo. Tisti M v oklepajih pa predstavlja začetnico imena in priimka. To je pa tudi vsa filozofija.

Kako dolgo se že ukvarjaš z rapom in kdo so tvoji vzorniki (tuji in slovenski)?


Ta kultura me spremlja že od 10. leta starosti, ko sem začel spoznavati plesne korake hip hopa in kasneje še breakdance-a. To je pa glavni razlog, da sem kasneje zašel še v rap vode, čeprav sprva le kot poslušalec, na začetku (in še danes!) npr. Snoop dogga, 2paca, dr. dre-ja in ostalih ameriških top izvajalcev tistega časa. Kar se tiče pa vzornikov pa nebi znal točno povedati, ker je veliko artistov, ki jih rad poslušam, tudi v Sloveniji.

Zakaj si sploh začel s to zvrstjo?

Hmmmm ... vse se je začelo na šolskih plesih, pravo ljubezen do glasbe pa sem razvil s poslušanjem različnih izvajalcev, pri katerih so me besedila čisto prevzela. Kasneje sem opazil, da ne morem brez hip-hopa (ples, rap) in iz tega je prišla želja, da se tudi sam preizkusim v tem in na list in v glasbo prelijem moje življenje, dogajanje, mišljenje ... S tem pa se preko glasbe predstavim tudi drugim, čeprav je bilo na začetku težko, ker nisem vedel kakšna bo reakcija. Sprva sem zato vse obdržal za sebe in to počel v svoji sobi, za štirimi stenami, samo zaradi velikega veselja do te. Kasneje sem le zbral pogum in začel kazati komade ostalim ter jih pošiljat po internetu.

Kakšni pa so bili odzivi?

Moram priznati, da so sprva bili slabi, padlo je veliko žaljivk in posmehovanja ... Ni bilo »fajn« in lahko! A se nisem dal, ker sem čutil neko povezanost s to glasbo, čeprav nimam ravno takšnega pravega uličnega življenja kot nekateri drugi izvajalci, sem pa želel predstaviti sebe in kar imam! Tako da to delam z velikim veseljem in s srcem še danes!!!

Marko Marin - NiGhT(M)

Besedila so največkrat pomemben del rapa. Kako nastajajo teksti za tvoje komade?

Besedila nastajajo iz izkušenj mojega vsakdanjega življenja in iz vsega kar se okrog mene dogaja, kar vidim in čutim v določenih situacijah ... Je pa čisto odvisno od občutkov in razpoloženja, ki mi jih ponuja konkreten dan ali določene podlage (beat), katere velikokrat preposlušam.
Načeloma se v pisanje besedil ne silim in čakam da navdih pride sam od sebe, ker včasih se zgodi tudi, da rime letijo same od sebe in to seveda potem tudi vse zabeležim, kasneje povežem, če mi pač sedejo za določene teme in se tudi potem zlijejo v glasbo, podlago ali beat (smeh).

Kdaj pa si napisal prvega?

Svoj prvi tekst sem napisal pri 17. letih. Sicer je bil zelo smešen, če pogledam nazaj, ampak je le nek začetek …

Zakaj ne rapaš toliko narečno (po Koroško), ampak, podobno kot npr. Samo Kozar, bolj govoriš pravilno slovensko/vlečeš po ljubljansko, zaradi česar vse skupaj morda izpade bolj generično, kot bi želel?

Na to bi odgovoril tako, da ohranjam to koroško narečje, kar se tudi sliši, če dobro poslušaš. Res pa je, da rad prepletam in se igram z besedami, ki jih slišimo drugje ... Tako da kombiniram koroščino in slovnično pravilne besede, saj želim, da je čim več različnih, zanimivih, dobrih rim. S tem si pa tudi krepim besedni zaklad ter se izboljšujem kar se rapa tiče in vem, da če bom hotel doseči nek visok nivo, me še čaka veliko dela. V kar sm pa 100% prepričan pa je to, da tega ne bom nehal delati, ker neizmerno uživam in dokler bo toliko inspiracije in toliko nekih besed ter reči za povedat, bom še vedno ostal pri tem in delal to, kar sam hočem!

Vem, da trenutno delaš na drugem CD-ju, pa me zanima, kje poteka snemanje in kdaj nameravaš CD izdati? Kje bo potekala prodaja?

Ja, res je. Samo jaz bi temu rekel kar prvi CD, ker tisto, kar je bilo izdano, je bilo narejeno kot demo izdelek in je pravzaprav šlo samo za zbirko komadov za ožji krog ljudi. Vsega skupaj niti nisem dajal na veliko vejo ... Tokrat pa bo vse skupaj res tako kot se zagre in se res lahko reče da bo končni izdelek CD oz. plata. Sicer snemam v snemalnem studiu Kingrap, kar je sicer tudi umetniško ime bratov, s katerima sodelujem od samega začetka, ko se je pač začelo delat v tej smeri, da se predstavim ostalim. Glede izdaje pa še sam ne vem točnega datuma, delam na tem da bi se celoten proces pripeljal do zaključka v poletnem času. Za točen datum boste seveda zvedeli preko interneta in Facebooka. Kar se pa tiče prodaje, bo potekala preko neta, preko mene osebno in seveda pri Kingrapu!

Imaš tudi že kakšna vabila za nastope?

Nastopi so pač tako, vabil še ne dobivam, vse gre preko prijateljev in znancev iz ostalih regij, ki smo se spoznali preko rapa ter sodelovanj in zato je »kriv« samo internet. Se pa tudi dogovarjamo za določene hip hop evente na domačih tleh, ker se vidi, da ljudje vedno bolj poslušajo to glasbo in jo podpirajo vsak na svoj način ... Ko bo znanega kaj več, bomo poskrbeli, da se razve.

Marko Marin - NiGhT(M)

Imaš željo, da bi od rapanja tudi živel (kolikor je to v Sloveniji sploh možno) ali ti je/bo ukvarjanje z glasbo bolj prostočasna aktivnost?

Zaenkrat je to izključno veselje do mikrofona in glasbe ter te kulture nasploh, če pa bo kdaj prišlo tako daleč, da se bo dalo mogoče kakšen evro zaslužiti, se pa tudi ne bom branil ...V teh časih je vsak evro dobrodošel, tako da bomo videli, kaj bo čas prinesel.

Kako si posnel videospot za To te pomiri in kdo ti je pri tem pomagal?

Ja video spot, ha ... Sprva ni kazalo, da bo tako izgledalo vse skupaj, ko je nastajalo. Vse smo se zmenili na hitro, povedal sem želje in to je bilo to! Za vse ostalo je pa poskrbel Snemalni Studio Kingrap, kateremu sem zelo hvaležen, poleg tega pa tudi srečen, da imam vse te pogoje, audio in video produkcijo. Snemalo se je na Prevaljah za OŠ Franja Goloba, v studiu ter na domu, kjer živita Aleš in Aljaž Uršej (Kingrap). Šlo je za čisto preprost videospot, hkrati pa še za preizkušnjo nove opreme. Kar je pa nastalo, ste pa itak videli in osebno sem zelo zelo zadovoljen!

Kakšno je tvoje mnenje o koroški rap sceni, bi katerega izvajalca še posebej izpostavil?

Bi rekel, da se na Koroškem scena šele razvija in bo treba delati še več muzike in še bolj delat na samoorganizaciji, da se rap zavest še bolj razširi in se ljudi navadi na ta zvok. Ker hip hop je le življenje posameznika preko njegove glasbe, plesa, grafitov, beatboxanja in tako pač lahko izražajo oz. izražamo žalost, srečo, sovraštvo in ostale občutke ter dejanja! Moram pa povedati, da bo treba stopiti skupaj in se še truditi, da se še bolj dvigne nivo ustvarjanja vseh nas, ki se s tem ukvarjamo.

Izpostavil bi pa seveda vse tiste, s katerimi delam in tudi še bom - KingRap, Nushy, Lenko, Samo Kozar - in seveda Mladicha ter njegovo ekipo, to pa zato ker je prvi Korošec s samostojno plato z naslovom Ni očitne spremembe, ki je izšla pred dobrim mesecem, natančneje 4. 4. 2011. En velik »rispekt« za njega in še več tega!!!

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti