Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Ožbej Janet, vodja navijaške skupine Križarji

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Intervju: Špela Sklepič
Lucija Kac, foto: Grega Eržen | Sobota, 17 April 2010
Špela Sklepič

"Osebno nimam nič proti lepotnim operacijam. Če oseba ni zadovoljna sama s sabo in je ključ do tega, da bo srečna, lepotna operacija, sem tudi sama vesela, da jo to osreči."
Intervju: Ožbej Janet, vodja navijaške skupine Križarji PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Igor Ranc, Foto: Igor Ranc   
Sreda, 23 April 2008 01:16
Indeks člankov
Intervju: Ožbej Janet, vodja navijaške skupine Križarji
Stran 2
Vse strani

Če bi nas pred letom dni kdo vprašal, kaj si mislimo o tem, da bi imel kakšen koroški nogometni klub navijaško skupino, bi po vsej verjetnosti samo zavili z očmi. Kaj takšnega se nam ne bi zdelo verjetno, kaj šele, da bi dejansko obstajalo. Vključitev dejstva, da gre za same nižjeligaške ekipe, bi to vprašanje postavilo še dlje od realnosti.

Toda stvari se hitro obračajo. Presenetil so nas ravno v tistem kraju, za katerega smo govorili, da je po izpadu iz prve nogometne lige nogometno praktično propadel. Prevaljski Korotan ima namreč svojo organizirano navijaško skupino.

Poimenovali so se »Križarji«. S svojim zvestim navijanjem dokazujejo, da lahko še tako nemogoče stvari postanejo uresničljive. Križarji so pionirji v Sloveniji na področju nižjeligaškega organiziranega navijaštva in so lahko zgled vsem sedanjim in bodočim navijaškim skupinam. Na poti do hitrejšega napredovanja NK Korotan v višje lige so pripravljeni nogometašem pomagati s tribun. Priznati moramo, da jim to izjemno uspeva. Hkrati pa so Križarji dokaz, da je lahko tudi tekmovanje v nižjem rangu zelo pomembno, če ga jemlješ resno, odgovorno in z veseljem. Naenkrat majhne stvari postanejo še kako velike…

O Križarjih in navijaštvu nasploh smo se pogovoril z vodjo omenjene navijaške skupine Ožbejem Janetom.

Ožbej Janet

Začnimo pri imenu vaše navijaške skupine. »Križarji«? Od kod ideja za takšno ime, kaj pravzaprav pomeni ta izraz? In hkrati, zakaj niste obudili starega imena prevaljskih navijačev »Karantanski knezi«?

V bistvu smo na nek način obudili Karantanske kneze. Tudi nekaj članov, ki trenutno aktivno sodeluje pri naši navijaški skupini, ima izkušnje iz tistih časov. Lahko rečemo, da smo Križarji neka »reinkarnacija«, vendar je potrebno poudariti, da so bili Karantanski knezi bolj »fan« skupina, medtem ko se mi izključno nagibamo k »ultras« stilu navijanja, izgleda tribune in podobno.

Ime? Nacionalisti, domoljubi. Nekaj takšnega velja za našo »prvo ekipo«, standardne navijače, pa čeprav se najde tudi kakšen član s »tujimi koreninami«, bi za Korotan, Koroško, Slovenijo naredil vse… Vem, preseneča še mene osebno. Mislimo, da se ime »Križarji« definitivno vklaplja v to.

Da te samo malo prekineva. Praviš nacionalisti, domoljubi. Kaj pa, če se na primer na novo na Prevalje preseli nekdo s Hrvaške. Ali lahko postane član navijaške skupine Križarji?

Zakaj pa ne. Razlika je med prvo ekipo (kot sem že omenil, standardnimi navijači) in ostalimi petdesetimi. V prvi ekipi je petnajst do dvajset ljudi. Za ostale, ki hodijo navijati občasno, ne morem reči, da so pravi Križarji. Takšnih navijačev pa je relativno veliko…

… kar je bolje, saj vas v končni fazi na tak način navija več.

Ne, ne. Mi si tega ne želimo. Raje imamo, da nas je dvajset, ki so popolnoma pri stvari in navijajo celotno tekmo, kot pa, da nas je petdeset, od tega jih polovica navija, polovica pa je kar tako zraven. V bistvo nam taki kvarijo izgled, tako navijaške skupine, kot tudi tribune.

Ravno to, kar si omenil, se v enem delu vidi na Bajtinem videoposnetku z zadnje tekme med Akumulatorjem in Korotanom. Takrat si moral kot vodja določene člane opozarjati, da je potrebno navijati.

Ja. Ravno zaradi tega je boljše, da smo standardni, ki smo popolnoma pri stvari. Na tej tekmi so bile med navijači tudi punce, ki verjetno še same ne vedo, zakaj so bile tam…

Ožbej Janet

Če se za uvod dotaknemo še samih začetkov Križarjev. Ta ideja o navijaški skupini se je porodila v tvoji glavi? Kdaj ste praktično začeli oziroma ste se ustanovili?

V bistvo nas je bilo pet takšnih, ki smo začeli razmišljati o tem. Vsak izmed nas je bil pred tem že član kakšne navijaške skupine. Torcida, Viole… Rekli smo si, da bi bilo smiselno poizkusiti. Uradni začetek organiziranega navijanja je 08.09.2007 (tekma NK Korotan Prevalje - NK Akumulator), neuradno pa recimo kakšen mesec prej. Neuradno pa zato, ker so bile določene težave z organizacijo skupine, dogovori med člani in vodstvom kluba, nabavo materiala in podobno. Skratka, tudi mi uporabljamo začetek organiziranega navijanja kot začetek delovanja skupine.

Morda se boš smejal, ampak meniva, da je tvoj zlomljeni gleženj na popolnoma nepomembnem turnirju v malem nogometu na Lešah glavni vzrok za nastanek Križarjev.

Definitivno. Ne bom rekel, da sem z navijanjem in navijaško skupino Križarji začel ravno zaradi tega, ker sem si zlomil gleženj. Lahko bi začel tudi s čem drugim. Ker sem poleg tega, da sem Križar, tudi član navijaške skupine Torcida (Hajduk), bi vsekakor navijal in igral nogomet obenem. Je pa res, da ne bi mogel navijati za Korotan s Križarji, ker ne bi bilo časa za vse te stvari.

Član Torcide? Je še kdo drug od Križarjev član te skupine?

Zaenkrat nihče. Poglejta, glede Torcide smo že imeli znotraj Križarjev polemike. Ko smo začeli z navijaštvom, smo imeli zraven naših zastav tudi zastavo Torcide. Določeni naši člani so se spraševali, zakaj mora biti poleg naših še njihova zastava. Ne zavedajo pa se dejstva, da naši navijaški skupini Torcida prispeva ogromno rekvizitov. Na primer bakle. Vsak mesec se vozim na tekme Hajduka. Poznam navijače in prek njih dobim te stvari, ki so potrebne za navijanje. Zaradi tega se mi je zdelo smiselno, da se jim na tak način tudi zahvalimo. Na koncu smo se odločili, da njihovo zastavo odstranimo. Glede tega ni bilo s Torcido nobenih problemov.

Glede na povedano pričakujeva, da boš na evropskem prvenstvu v nogometu navijal za Hrvaško? Greste morda Križarji na kakšno tekmo, saj bodo le te zelo blizu?

Za Hrvaško, ja. Drugače bomo šli vsekakor pogledati. Želimo si videti različne stile navijanja po mestnih trgih itd. Tam bodo praktično vse navijaške skupine. Od Hrvatov do poljskih huliganov. 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti