Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Ožbej Janet, vodja navijaške skupine Križarji - Stran 2

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

(Z)bežati v boj: Individualna, kolektivna ali skupna svoboda?
Jure Lesjak | Četrtek, 03 Julij 2014
Jure Lesjak
"Mnogotere skupnosti si morajo tako prizadevati za iskanje renovacije »skupne-svobode-brez-definicije«, ki ni nikoli povsem dosegljiva, saj bi točka, ko bi jo dejansko dosegli, prestavljala njeno osnovno zanikanje - novo obliko tiranije."
Intervju: Ožbej Janet, vodja navijaške skupine Križarji - Stran 2 PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Igor Ranc, Foto: Igor Ranc   
Sreda, 23 April 2008 01:16
Indeks člankov
Intervju: Ožbej Janet, vodja navijaške skupine Križarji
Stran 2
Vse strani

Pričakuješ kakšen resen pretep med navijači?

Kolikor spremljal priprave na nogometno prvenstvo, moram reči, da ne. Čeprav moramo vedeti, da ima na primer Celovec sto tisoč prebivalcev, pričakuje pa se sto petdeset tisoč navijačev. Na splošno, če pogledamo poljske, hrvaške in nemške huligane, bodo zagotovo problemi. Ne bo pa Angležev, čeprav je treba reči, da so jih v zadnjih letih marsikateri navijači (srbski, hrvaški) prekosili.

Nazaj h Križarjem. Kako se financirate? Pobirate članarino?

Denarja ne pobiramo ravno od vseh. Večinoma daje samo prva ekipa. Pomaga nam tudi Korotan, ki nam plačuje gostovanja. Prav tako sami igralci našega kluba, ki tudi prispevajo pomemben delež.

Ko smo že pri igralcih, računava, da boš sam verjetno še igral za Korotan. Takrat ne boš mogel biti več vodja Križarjev. Je za tabo že kakšen potencialen novi vodja navijaške skupine?

Trenutno ne.

Ožbej Janet

Se bo s Križarji takrat vse končalo?

Ne morem reči za naprej. Če pa pogledam zdajšnjo situacijo, lahko rečem da bi se vse takoj končalo. Problem bi bil že s samo organizacijo, pridobivanjem navijaškega materiala, bakel… Nihče ni tako zelo navdušen nad navijanjem, da bi mu bilo v interesu vložiti toliko truda, ki je nujno potreben za obstoj navijaške skupine.

Lahko pa bi ti fantje igrali nogomet za Korotan, ne zgolj navijali. Vsi so še relativno mladi. Ne bi bilo to celo bolje?

Težko rečem. Nekateri so res da včasih igrali nogomet, zdaj ga ne več. Večina naših članov ni nikoli resno igrala in trenirala. Ne verjamem, da je imel kdo ambicije v nogometu.

Ste Križarji morda razmišljali, da bi se aktivno vključili tudi širše? Ciljava na tekme slovenske reprezentance.

Pravzaprav smo se že. Sodelujemo s Slovenija Supporters. Ko je naša izbrana vrsta igrala z Bolgarijo, nas je bilo ne tekmi okoli deset Križarjev. Vendar je s tem nemalo problemov. Že na sestankih med vodjami navijačev. Nikakor se ne moremo zmeniti, da navijamo za Slovenijo. Preveč je zamer med posameznimi navijaškimi skupinami. Od Green dragonsov, Viol do Celjskih grofov. Organizacija je slaba, ne ve se, kdo je vodja oziroma ga ni. Na splošno gledano je situacija žalostna. Mislim celo, da v naslednjem kvalifikacijskem ciklu ne bo organiziranega navijanja za našo reprezentanco. To je izredno zaskrbljujoče.

Ožbej Janet

Katere navijaške skupine bi lahko bile zgled organiziranega navijaštva? Katere so najboljše v Evropi?

Predvsem, že omenjena, Torcida iz Splita. Sledijo Bad Blue Boys iz Zagreba, Delije iz Beograda in Partizanovi Grobarji. Na drugi strani pa so svoj fenomen tudi poljski huligani. Niso tako številčni, so pa toliko bolj nori. Na primer, poljski ultras ne moreš postati, če ne obvladaš borilnih veščin. Ne boš sprejet v njihovo skupino. Stvar gre pri teh še dlje. Zgodi se celo, da se na obrobjih mest zmenijo za pretepe s palicami in noži itd. Vendar to ni tisto pravo. To ni navijaštvo!

Kaj pa kot vodja navijaške skupine Križarji meniš o afriškem stilu navijanja, ki smo mu priča na afriškem prvenstvu v nogometu?

Obupno. To ni navijanje. Pravo navijanje vidiš samo v Evropi. To v zadnjem času skušajo posnemati Japonci. Drugače pa ples na tribunah, kot ga prakticirajo Afričani, po mojem mnenju ne sodi na nogometne stadione. Enako velja za Brazilijo, kjer na tribunah plešejo sambo na pol gole ženske.

Pozorno spremljanje navijačev med tekmo ti razkrije marsikaj. Tudi to, da vodja praktično ne gleda tekme, saj je večino časa obrnjen proti njegovi skupini.

To je sicer res, ampak vseeno gleda tekmo. Naloga vodje je, da v prvih dvajsetih minutah tekme pripravi vse člane navijaške skupine, da praktično »padejo noter«. Pri Križarjih moraš biti toliko bolj pozoren, da navijajo vsi. Hitro se najde nekdo, ki pozabi, da je v navijaški skupini.

Ožbej Janet

Ali si pred tekmo Križarji pomagate tudi z alkoholnimi pijači, da je navijanje nekoliko bolj sproščeno in lažje?

Ja. Meni osebno je vseeno. Navijam lahko tudi brez alkohola. Verjetno ni za vse enako. Je pa dejstvo, da je devetdeset odstotkov navijačev na tekmah pijanih.

Pri navijaštvu je zanimivo tudi to, da vedno znajo pretihotapiti nedovoljene predmete na stadione in v dvorane. Kako jim to uspe? Kakšne posebne tehnike ali triki?

Trikov je ogromno. Ne bom jih pa izdajal. Problem je na velikih tekmah, kjer je ogromno redarjev, policije in vojakov. Ampak tudi tam se da.

Zakaj so nekateri navijači pokriti z maskami, rutami in podobnimi pokrivali?

Zgolj zato, da jih ne prepoznajo. Dandanes imajo policisti na tekmah video kamere, s katerimi snemajo navijače. Po teh posnetkih te lahko tudi kaznujejo. Kot pravim, maske so samo zaradi tega, da se navijači skrijejo pred policaji.

Kakšni so ponavadi odnosi med navijaškimi skupinami in upravami klubov? Kako imate to zadevo urejeno pri vašem klubu, se pravi, odnos med Križarji in upravo Korotana?

Večinoma imajo navijači katastrofalne odnose z upravo. Razlogov je veliko. Slabi rezultati, prodaja najboljših igralcev, neuspehi v evropskih tekmovanjih. Vseeno pa mora nek kontakt obstajati. Tako je tudi pri nas. Sam sem kot predstavnik navijačev član upravnega odbora Korotan in redno sodelujem na sestankih.

Ali Križarji navijate tudi za mlajše selekcije NK Korotan?

Ne. Tega ne vidiš nikjer. Enostavno ni v navadi navijaških skupin.

Kako pa vaša navijaška skupina komunicira med sabo?

Dobivamo se preko tedna in dorečemo stvari ter se na tak način skušamo organizirati. Prav tako preko našega foruma. Zmenimo se osnovne stvari. Na primer, kdo bo pripravil tribuno, zastave ipd.

Ožbej JanetZakaj tega ne pripravite enkrat in pustite, da je na tribuni celo sezono?

Ne bi dolgo viselo. Problem je v tem, da se ob vikendih veliko popiva na tribunah nogometnega igrišča. Prepričan sem, da bi slej ko prej vse uničili. Nekateri ljudje so preveč primitivni.

Na drugi strani se vedno govori, da so najbolj primitivni navijači.

To je res. Toda to se vedno posplošuje. Vedno se najde nekdo, ki se ne zna obvladati in se obnaša izjemno slabo. Na srečo pri Križarjih takšnih posameznikov ni.

Za konec naju zanima še konkreten primer, kako bi reagirali v primeru, če bi se na zadnjem derbiju med Akumulatorjem in Mežico našel nekdo, ki bi se postavil pred Križarje in začel kričati »Aku, Aku, Aku…«?

Sprva bi kot vodja navijaške skupine stopil do njega in ga na lep način prosil, če lahko odneha in gre navijat na drugo mesto. Če bi vztrajal, bi ga vnovič opozoril in mu malo zagrozil, da ga bo nekdo fizično odstranil. Celo tekmo ga nedvomno ne bi gledali. Smo pa na splošno gledano za fer navijanje, ki v največji meri skrbi za dober izgled tribune, naše navijaške skupine Križarji in z dobrim navijanjem pomaga k boljšim rezultatom Korotana. 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti