Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Ožbej Janet, vodja navijaške skupine Križarji

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Objektivnost, novinarski ideal
Petra Lesjak Tušek, novinarka Večera | Sobota, 19 Julij 2008
Petra Lesjak Tušek - Objektivnost, novinarski ideal "Načelo objektivnosti, ki naj bi kot enemu od profesionalnih načel pri svojem delu sledili novinarji, je gotovo eno temeljnih novinarskih načel, a hkrati tudi eno najbolj paradoksalnih, ki se zamajajo že v svojem temelju."
Intervju: Ožbej Janet, vodja navijaške skupine Križarji PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Igor Ranc, Foto: Igor Ranc   
Sreda, 23 April 2008 01:16
Indeks člankov
Intervju: Ožbej Janet, vodja navijaške skupine Križarji
Stran 2
Vse strani

Če bi nas pred letom dni kdo vprašal, kaj si mislimo o tem, da bi imel kakšen koroški nogometni klub navijaško skupino, bi po vsej verjetnosti samo zavili z očmi. Kaj takšnega se nam ne bi zdelo verjetno, kaj šele, da bi dejansko obstajalo. Vključitev dejstva, da gre za same nižjeligaške ekipe, bi to vprašanje postavilo še dlje od realnosti.

Toda stvari se hitro obračajo. Presenetil so nas ravno v tistem kraju, za katerega smo govorili, da je po izpadu iz prve nogometne lige nogometno praktično propadel. Prevaljski Korotan ima namreč svojo organizirano navijaško skupino.

Poimenovali so se »Križarji«. S svojim zvestim navijanjem dokazujejo, da lahko še tako nemogoče stvari postanejo uresničljive. Križarji so pionirji v Sloveniji na področju nižjeligaškega organiziranega navijaštva in so lahko zgled vsem sedanjim in bodočim navijaškim skupinam. Na poti do hitrejšega napredovanja NK Korotan v višje lige so pripravljeni nogometašem pomagati s tribun. Priznati moramo, da jim to izjemno uspeva. Hkrati pa so Križarji dokaz, da je lahko tudi tekmovanje v nižjem rangu zelo pomembno, če ga jemlješ resno, odgovorno in z veseljem. Naenkrat majhne stvari postanejo še kako velike…

O Križarjih in navijaštvu nasploh smo se pogovoril z vodjo omenjene navijaške skupine Ožbejem Janetom.

Ožbej Janet

Začnimo pri imenu vaše navijaške skupine. »Križarji«? Od kod ideja za takšno ime, kaj pravzaprav pomeni ta izraz? In hkrati, zakaj niste obudili starega imena prevaljskih navijačev »Karantanski knezi«?

V bistvu smo na nek način obudili Karantanske kneze. Tudi nekaj članov, ki trenutno aktivno sodeluje pri naši navijaški skupini, ima izkušnje iz tistih časov. Lahko rečemo, da smo Križarji neka »reinkarnacija«, vendar je potrebno poudariti, da so bili Karantanski knezi bolj »fan« skupina, medtem ko se mi izključno nagibamo k »ultras« stilu navijanja, izgleda tribune in podobno.

Ime? Nacionalisti, domoljubi. Nekaj takšnega velja za našo »prvo ekipo«, standardne navijače, pa čeprav se najde tudi kakšen član s »tujimi koreninami«, bi za Korotan, Koroško, Slovenijo naredil vse… Vem, preseneča še mene osebno. Mislimo, da se ime »Križarji« definitivno vklaplja v to.

Da te samo malo prekineva. Praviš nacionalisti, domoljubi. Kaj pa, če se na primer na novo na Prevalje preseli nekdo s Hrvaške. Ali lahko postane član navijaške skupine Križarji?

Zakaj pa ne. Razlika je med prvo ekipo (kot sem že omenil, standardnimi navijači) in ostalimi petdesetimi. V prvi ekipi je petnajst do dvajset ljudi. Za ostale, ki hodijo navijati občasno, ne morem reči, da so pravi Križarji. Takšnih navijačev pa je relativno veliko…

… kar je bolje, saj vas v končni fazi na tak način navija več.

Ne, ne. Mi si tega ne želimo. Raje imamo, da nas je dvajset, ki so popolnoma pri stvari in navijajo celotno tekmo, kot pa, da nas je petdeset, od tega jih polovica navija, polovica pa je kar tako zraven. V bistvo nam taki kvarijo izgled, tako navijaške skupine, kot tudi tribune.

Ravno to, kar si omenil, se v enem delu vidi na Bajtinem videoposnetku z zadnje tekme med Akumulatorjem in Korotanom. Takrat si moral kot vodja določene člane opozarjati, da je potrebno navijati.

Ja. Ravno zaradi tega je boljše, da smo standardni, ki smo popolnoma pri stvari. Na tej tekmi so bile med navijači tudi punce, ki verjetno še same ne vedo, zakaj so bile tam…

Ožbej Janet

Če se za uvod dotaknemo še samih začetkov Križarjev. Ta ideja o navijaški skupini se je porodila v tvoji glavi? Kdaj ste praktično začeli oziroma ste se ustanovili?

V bistvo nas je bilo pet takšnih, ki smo začeli razmišljati o tem. Vsak izmed nas je bil pred tem že član kakšne navijaške skupine. Torcida, Viole… Rekli smo si, da bi bilo smiselno poizkusiti. Uradni začetek organiziranega navijanja je 08.09.2007 (tekma NK Korotan Prevalje - NK Akumulator), neuradno pa recimo kakšen mesec prej. Neuradno pa zato, ker so bile določene težave z organizacijo skupine, dogovori med člani in vodstvom kluba, nabavo materiala in podobno. Skratka, tudi mi uporabljamo začetek organiziranega navijanja kot začetek delovanja skupine.

Morda se boš smejal, ampak meniva, da je tvoj zlomljeni gleženj na popolnoma nepomembnem turnirju v malem nogometu na Lešah glavni vzrok za nastanek Križarjev.

Definitivno. Ne bom rekel, da sem z navijanjem in navijaško skupino Križarji začel ravno zaradi tega, ker sem si zlomil gleženj. Lahko bi začel tudi s čem drugim. Ker sem poleg tega, da sem Križar, tudi član navijaške skupine Torcida (Hajduk), bi vsekakor navijal in igral nogomet obenem. Je pa res, da ne bi mogel navijati za Korotan s Križarji, ker ne bi bilo časa za vse te stvari.

Član Torcide? Je še kdo drug od Križarjev član te skupine?

Zaenkrat nihče. Poglejta, glede Torcide smo že imeli znotraj Križarjev polemike. Ko smo začeli z navijaštvom, smo imeli zraven naših zastav tudi zastavo Torcide. Določeni naši člani so se spraševali, zakaj mora biti poleg naših še njihova zastava. Ne zavedajo pa se dejstva, da naši navijaški skupini Torcida prispeva ogromno rekvizitov. Na primer bakle. Vsak mesec se vozim na tekme Hajduka. Poznam navijače in prek njih dobim te stvari, ki so potrebne za navijanje. Zaradi tega se mi je zdelo smiselno, da se jim na tak način tudi zahvalimo. Na koncu smo se odločili, da njihovo zastavo odstranimo. Glede tega ni bilo s Torcido nobenih problemov.

Glede na povedano pričakujeva, da boš na evropskem prvenstvu v nogometu navijal za Hrvaško? Greste morda Križarji na kakšno tekmo, saj bodo le te zelo blizu?

Za Hrvaško, ja. Drugače bomo šli vsekakor pogledati. Želimo si videti različne stile navijanja po mestnih trgih itd. Tam bodo praktično vse navijaške skupine. Od Hrvatov do poljskih huliganov.


Pričakuješ kakšen resen pretep med navijači?

Kolikor spremljal priprave na nogometno prvenstvo, moram reči, da ne. Čeprav moramo vedeti, da ima na primer Celovec sto tisoč prebivalcev, pričakuje pa se sto petdeset tisoč navijačev. Na splošno, če pogledamo poljske, hrvaške in nemške huligane, bodo zagotovo problemi. Ne bo pa Angležev, čeprav je treba reči, da so jih v zadnjih letih marsikateri navijači (srbski, hrvaški) prekosili.

Nazaj h Križarjem. Kako se financirate? Pobirate članarino?

Denarja ne pobiramo ravno od vseh. Večinoma daje samo prva ekipa. Pomaga nam tudi Korotan, ki nam plačuje gostovanja. Prav tako sami igralci našega kluba, ki tudi prispevajo pomemben delež.

Ko smo že pri igralcih, računava, da boš sam verjetno še igral za Korotan. Takrat ne boš mogel biti več vodja Križarjev. Je za tabo že kakšen potencialen novi vodja navijaške skupine?

Trenutno ne.

Ožbej Janet

Se bo s Križarji takrat vse končalo?

Ne morem reči za naprej. Če pa pogledam zdajšnjo situacijo, lahko rečem da bi se vse takoj končalo. Problem bi bil že s samo organizacijo, pridobivanjem navijaškega materiala, bakel… Nihče ni tako zelo navdušen nad navijanjem, da bi mu bilo v interesu vložiti toliko truda, ki je nujno potreben za obstoj navijaške skupine.

Lahko pa bi ti fantje igrali nogomet za Korotan, ne zgolj navijali. Vsi so še relativno mladi. Ne bi bilo to celo bolje?

Težko rečem. Nekateri so res da včasih igrali nogomet, zdaj ga ne več. Večina naših članov ni nikoli resno igrala in trenirala. Ne verjamem, da je imel kdo ambicije v nogometu.

Ste Križarji morda razmišljali, da bi se aktivno vključili tudi širše? Ciljava na tekme slovenske reprezentance.

Pravzaprav smo se že. Sodelujemo s Slovenija Supporters. Ko je naša izbrana vrsta igrala z Bolgarijo, nas je bilo ne tekmi okoli deset Križarjev. Vendar je s tem nemalo problemov. Že na sestankih med vodjami navijačev. Nikakor se ne moremo zmeniti, da navijamo za Slovenijo. Preveč je zamer med posameznimi navijaškimi skupinami. Od Green dragonsov, Viol do Celjskih grofov. Organizacija je slaba, ne ve se, kdo je vodja oziroma ga ni. Na splošno gledano je situacija žalostna. Mislim celo, da v naslednjem kvalifikacijskem ciklu ne bo organiziranega navijanja za našo reprezentanco. To je izredno zaskrbljujoče.

Ožbej Janet

Katere navijaške skupine bi lahko bile zgled organiziranega navijaštva? Katere so najboljše v Evropi?

Predvsem, že omenjena, Torcida iz Splita. Sledijo Bad Blue Boys iz Zagreba, Delije iz Beograda in Partizanovi Grobarji. Na drugi strani pa so svoj fenomen tudi poljski huligani. Niso tako številčni, so pa toliko bolj nori. Na primer, poljski ultras ne moreš postati, če ne obvladaš borilnih veščin. Ne boš sprejet v njihovo skupino. Stvar gre pri teh še dlje. Zgodi se celo, da se na obrobjih mest zmenijo za pretepe s palicami in noži itd. Vendar to ni tisto pravo. To ni navijaštvo!

Kaj pa kot vodja navijaške skupine Križarji meniš o afriškem stilu navijanja, ki smo mu priča na afriškem prvenstvu v nogometu?

Obupno. To ni navijanje. Pravo navijanje vidiš samo v Evropi. To v zadnjem času skušajo posnemati Japonci. Drugače pa ples na tribunah, kot ga prakticirajo Afričani, po mojem mnenju ne sodi na nogometne stadione. Enako velja za Brazilijo, kjer na tribunah plešejo sambo na pol gole ženske.

Pozorno spremljanje navijačev med tekmo ti razkrije marsikaj. Tudi to, da vodja praktično ne gleda tekme, saj je večino časa obrnjen proti njegovi skupini.

To je sicer res, ampak vseeno gleda tekmo. Naloga vodje je, da v prvih dvajsetih minutah tekme pripravi vse člane navijaške skupine, da praktično »padejo noter«. Pri Križarjih moraš biti toliko bolj pozoren, da navijajo vsi. Hitro se najde nekdo, ki pozabi, da je v navijaški skupini.

Ožbej Janet

Ali si pred tekmo Križarji pomagate tudi z alkoholnimi pijači, da je navijanje nekoliko bolj sproščeno in lažje?

Ja. Meni osebno je vseeno. Navijam lahko tudi brez alkohola. Verjetno ni za vse enako. Je pa dejstvo, da je devetdeset odstotkov navijačev na tekmah pijanih.

Pri navijaštvu je zanimivo tudi to, da vedno znajo pretihotapiti nedovoljene predmete na stadione in v dvorane. Kako jim to uspe? Kakšne posebne tehnike ali triki?

Trikov je ogromno. Ne bom jih pa izdajal. Problem je na velikih tekmah, kjer je ogromno redarjev, policije in vojakov. Ampak tudi tam se da.

Zakaj so nekateri navijači pokriti z maskami, rutami in podobnimi pokrivali?

Zgolj zato, da jih ne prepoznajo. Dandanes imajo policisti na tekmah video kamere, s katerimi snemajo navijače. Po teh posnetkih te lahko tudi kaznujejo. Kot pravim, maske so samo zaradi tega, da se navijači skrijejo pred policaji.

Kakšni so ponavadi odnosi med navijaškimi skupinami in upravami klubov? Kako imate to zadevo urejeno pri vašem klubu, se pravi, odnos med Križarji in upravo Korotana?

Večinoma imajo navijači katastrofalne odnose z upravo. Razlogov je veliko. Slabi rezultati, prodaja najboljših igralcev, neuspehi v evropskih tekmovanjih. Vseeno pa mora nek kontakt obstajati. Tako je tudi pri nas. Sam sem kot predstavnik navijačev član upravnega odbora Korotan in redno sodelujem na sestankih.

Ali Križarji navijate tudi za mlajše selekcije NK Korotan?

Ne. Tega ne vidiš nikjer. Enostavno ni v navadi navijaških skupin.

Kako pa vaša navijaška skupina komunicira med sabo?

Dobivamo se preko tedna in dorečemo stvari ter se na tak način skušamo organizirati. Prav tako preko našega foruma. Zmenimo se osnovne stvari. Na primer, kdo bo pripravil tribuno, zastave ipd.

Ožbej JanetZakaj tega ne pripravite enkrat in pustite, da je na tribuni celo sezono?

Ne bi dolgo viselo. Problem je v tem, da se ob vikendih veliko popiva na tribunah nogometnega igrišča. Prepričan sem, da bi slej ko prej vse uničili. Nekateri ljudje so preveč primitivni.

Na drugi strani se vedno govori, da so najbolj primitivni navijači.

To je res. Toda to se vedno posplošuje. Vedno se najde nekdo, ki se ne zna obvladati in se obnaša izjemno slabo. Na srečo pri Križarjih takšnih posameznikov ni.

Za konec naju zanima še konkreten primer, kako bi reagirali v primeru, če bi se na zadnjem derbiju med Akumulatorjem in Mežico našel nekdo, ki bi se postavil pred Križarje in začel kričati »Aku, Aku, Aku…«?

Sprva bi kot vodja navijaške skupine stopil do njega in ga na lep način prosil, če lahko odneha in gre navijat na drugo mesto. Če bi vztrajal, bi ga vnovič opozoril in mu malo zagrozil, da ga bo nekdo fizično odstranil. Celo tekmo ga nedvomno ne bi gledali. Smo pa na splošno gledano za fer navijanje, ki v največji meri skrbi za dober izgled tribune, naše navijaške skupine Križarji in z dobrim navijanjem pomaga k boljšim rezultatom Korotana.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti