Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Roman Plesec

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Sem fantič zelenega štajerja ...
Ivan Praprotnik, novinar Dela | Sreda, 18 Junij 2008
Ivan Praprotnik "Korošci in Štajerci Pri lipi v Guštanju so ondan drugi drugim vendarle priznali, da so v redu. Samo spoznati so se morali. Zdaj bi se celo lahko zgodilo, da bodo srečno skupaj živeli v svoji pokrajini, vse do svoje smrti."
Intervju: Roman Plesec PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Sreda, 10 September 2008 17:35
Indeks člankov
Intervju: Roman Plesec
Stran 2
Vse strani

Kam lahko v letošnji sezoni poseže NK Peca?

Po odigranem četrtem krogu v Štajerski nogometni ligi smo v sklopu predstavitev koroških nižjeligaških klubov opravili intervju s trenerjem NK Peca Romanom Plesecom, ki je za Bajto med drugim spregovoril o pripravah, ciljih in željah v novi sezoni.

Črnjani so sicer po štirih tekmah dosegli po eno zmago in remi ter dvakrat izgubili. S štirimi točkami zasedajo deveto mesto na lestvici Štajerske nogometne lige.

Kakšni so vaši cilji v tej sezoni Štajerske nogometne lige? Je ta ekipa zmožna poseči tudi višje, kot zgolj boriti se za obstanek? Lahko NK Peca čez nekaj časa poseže tudi v višjo ligo?

Osnovni cilj je zagotovo obstanek v ligi, vendar pa so naše želje v tej sezoni nekoliko večje, ker je ta cilj prisoten že nekaj let. Vsi v klubu si želimo nekaj več, želimo si boljših rezultatov, želimo se približati sredini lestvice in bolj mirno odigrati prvenstvo.

Ta ekipa je zagotovo sposobna poseči po višjih mestih, vendar pa je to pogojeno z delom in tudi z odrekanjem. To pomeni, da morajo igralci konstantno in redno trenirati - ne v ciklih, kot se nam dogaja sedaj. Prisotni morajo biti na vseh tekmah (problem določenih tekem na gostovanju), pogoj za uspeh in boljše rezultate pa je vsekakor tudi športno življenje, kjer imamo še velike rezerve, kot tudi sama disciplina na tekmah - preveč kartonov. Skratka, izboljšati se mora sam odnos do kluba, do ljudi, ki vlagajo veliko truda za izboljšanje pogojev, tudi navijačev...

Enostavno si v današnjem sodobnem nogometu, katerega del smo tudi mi - ne glede na ligo -, ne moreš privoščiti, da igraš nepripravljen. Kondicijska priprava igralcev je postala samoumevna, izboljšuje se tehnična in taktična pripravljenost. To pa pomeni, da morajo igralci spremeniti svoj dosedanji način dela in razmišljanja, če hočejo oziroma hočemo narediti korak naprej.

Višja liga je pogojena tudi z licenciranjem, to pa pomeni, da mora klub izpolnjevati določene pogoje - npr. imeti mora piramido mlajših selekcij od U8 pa vse do mladincev, kar mi v tem trenutku nimamo.

Kot sem že dejal, z boljšim pristopom do treningov, drugačen način razmišljanja, športno življenje ter s kvalitetnimi okrepitvami (3 do 4 igralci), bi lahko razmišljali tudi o višji ligi. To mora biti tudi srednjeročni plan kluba. 

Se igranje v Štajerski nogometni ligi bistveno razlikuje od igranja v 1. MNZ Maribor?  

Med omenjenima ligama zagotovo obstaja razlika v kvaliteti. Vsaka liga ponuja določeno kvaliteto več. Lige niso slučajno postavljene - v višjih ligah igra več kvalitetnih igralcev, več se trenira, več je resnosti, boljša je organizacija v klubih...

Kako ste zadovoljni s potekom priprav pred sezono? Kdaj ste začeli? Kolikokrat tedensko trenirate?

S pripravami smo lahko delno zadovoljni, saj se tudi pri nas pojavljajo problemi, ki so značilni v nižjih ligah. Igralci so seveda amaterji in čas priprav sovpada s časom letnih dopustov, tako da ekipa praktično nikoli ni kompletna - igralec trenira en teden, potem ga ni 10 - 14 dni, pride domov, in že gre na dopust druga skupina igralcev. Tako da ne moremo govoriti o nekem pravem pripravljalnem obdobju, ampak o tem, da smo začeli s treningi.

Drugače pa smo začeli 14. julija in trenirali 4x tedensko, konec tedna pa smo odigrali prijateljske tekme.   

Kako ste zadovoljni z vašim štartom v letošnjem prvenstvu?

Z začetkom prvenstva zagotovo nismo in ne smemo biti zadovoljni. Pa ne toliko s samo igro, kot z izkupičkom iz teh tekem. Enostavno smo na prvih dveh tekmah zapravili preveč čistih priložnosti za zadetek, za kar smo bili potem kaznovani. Sam pristop na tekmah je bil sicer na visoki ravni, razen prve tekme proti Ormožu, ko smo bili prazni, brez naboja v igri, kar ocenjujem, da je posledica utrujenosti zaradi Turističnega tedna in pretežke tekme z Olimpijo dva dni pred prvenstvom

Kakšni so pogoji dela v Črni na Koroškem? Kaj bi bilo potrebno spremeniti?

S pogoji dela smo lahko zadovoljni. Glede na to, da nimamo pomožnega igrišča in da vse selekcije trenirajo na glavnem igrišču, je le-to zagotovo preobremenjeno. Tu gre velika zahvala Štefanu Reberniku - Atanu, ki vlaga veliko truda in naporov v pripravo igrišča. Pomembna pridobitev so tudi reflektorji, ki nam omogočajo treniranje v večernih urah. S tem smo se izognili prenatrpanosti na igrišču in treniranju istočasno z ostalimi selekcijami. Tudi z rekviziti, ki jih imamo na voljo, smo lahko zadovoljni, seveda pa se ne bi branili še dodatne opreme.

Med stvarmi, ki bi se lahko izboljšale v prihodnosti, je na prvem mestu zagotovo pomožno igrišče, ter igrišče z umetno travo 20 x 40m iz programa Hat-trick.

Kakšen se vam zdi igralski kader, ki ga imate na razpolago pri NK Peca? Je možno v zimskem prestopnem roku računati na kakšno okrepitev? Imate v Črni dobro zaledje mladih igralcev, ki igrajo v mlajših selekcijah?

V prestopnem roku sta nas zapustila dva igralca, ki sta konstantno igrala v prvi enajsterici - to sta Pušnik Klemen in Gluhovič Sergej. Na novo so prišli: Rajzer Simon, Haljiti Nebih (ki sta se pokazala kot pravi okrepitvi), Haliti Mehmed, ter igralci iz mladinske ekipe - Terbovšek Željko, Božiček David in Krebs Aljaž, ki pa so že v lanski sezoni igrali na nekaterih tekmah. S tem igralskim kadrom in ob pogojih, ki sem jih navedel ob zgorenjem vprašanju, ter s malo sreče glede poškodb, zagotovo lahko dosežemo zastavljene cilje.

Glede okrepitev v zimskem prestopnem roku pa se bomo odločali na podlagi obstoječega kadra, na podlagi rezultatov... Zagotovo se ne bi branil kvalitetnega igralca, ki bi v ekipo prinesel dodatno kvaliteto. Takšen igralec je pri nas vedno dobrodošel in zaželen. Nekateri igralci so zanimivi za nas. Bomo videli...    

Pri mlajših selekcijah imamo še zelo veliko rezerve. Trenutno imamo zelo dobro ekipo U14 in iz te ekipe pričakujem kar nekaj igralcev, ki bodo čez 4-5 let pričeli dopolnjevati člansko moštvo. Ti igralci bi ob zavzetem delu lahko prinesli dodatno kvaliteto v ekipo.

Velike težave pa imamo letos pri sestavi kadetske ekipe. Da bi se v bodoče izognili tem problemom, si mora vodstvo kluba kot prioriteto zastaviti cilj nastopanje igralcev U12 v ligi A + B, kajti to je predpogoj za sestavljanje ekip v bodoče - U14, kadeti n mladinci. Te ekipe morajo tudi imeti neke zastavljene cilje: U14 - preboj v prvo ligo, kadeti in mladinci - preboj v drugo ligo.

Za vse to pa je potrebno imeti tudi dobro organizacijo in kvaliteten trenerski kader, ki se mora dodatno izobraževati. Mogoče so to za koga preveč ambiciozni načrti, ampak, če hočemo dobivati kvalitetne igralce iz mladinskega pogona, je to zagotovo prava pot. 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti