Bajta T'k prajijo Intervju Poolimpijski intervju: Damir Dugonjič

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Intervju: Robert Kordež
Tomaž Kučan, foto: Grega Stopar | Sreda, 18 Maj 2011
Robert Kordež

"Najbolj uživam med kolesarjenjem na simpatičnih stezicah Brinjeve gore nad Prevaljami oz. po trasi Krejanovega memoriala. Tu opravim 70% vseh treningov.
"

Poolimpijski intervju: Damir Dugonjič PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Torek, 30 September 2008 01:12
Indeks člankov
Poolimpijski intervju: Damir Dugonjič
Stran 2
Vse strani

Zlagal bi se, če bi zapisal, da intervju z enim najbolj perspektivnih športnikov na Koroškem, ki je bil opravljen tik pred Damirjevo vrnitvijo v ZDA pred dobrim mesecem dni, namenoma objavljamo dober mesec po koncu olimpijskih iger v Pekingu. Vseeno verjamemo, da boste z zanimanjem prebrali nekaj zanimivosti iz zakulisnega dogajanja na Kitajskem. Damir nam je poslal nekaj ekskluzivnih fotografij, ki si jih lahko ogledate TUKAJ, hkrati pa je na intervjuju še enkrat več dokazal, da je izjemno sproščen in odličen sogovornik.

Obljubljamo, da bomo v prihodnje Damirjeve rezultate kot do sedaj spremljali ter vas o njih obveščali. Upravičeno se lahko nadejamo, da bo leta 2012 na Ravnah zelo veselo, če bo le vse šlo vse po načrtih. Upamo, da bo Bajta zraven.

Kako je bilo pred tekmo s tremo?

V predtekmovanju je sploh ni bilo, potem v polfinalu pa kar… Hotel sem se je znebiti, vendar ni šlo, ker so bili v tisti posebni sobi vsi tako »naspidirani«. Vsi so bili živčni, veliko so skakali, nekateri celo do stropa (smeh). In ravno zato sem verjetno imel tudi nekaj treme.

Kakšen je sploh postopek pred štartom?

Pol ure pred štartom grem v bazen za razplavanje, ampak samo toliko, da se zmočim, največ za kakšno minuto. Nato se obrišem, sledi oblačenje kopalk, ki traja skoraj pol ure – pri ženskah tudi do 45 minut. Nato se gre v posebno sobo, kjer se zberemo vsi tekmovalci v (pred)tekmovalni skupini.

In tam potem skupaj gledate televizijo?

Ja, ampak ne spremljamo nastopov drugih tekmovalcev v naši disciplini, ker neposrednega prenosa niti ni. Kar je meni osebno ljubše, saj se tako ne obremenjujem s časi sotekmovalcev.

Kar osem zlatih medalj je osvojil Michael Phelps, okrog njega se je dvigalo ogromno prahu. Sta se srečala?

Ne. V Pekingu ni bilo možno priti do njega, ker je bil preveč zaseden. Neprestano so ga nadlegovali novinarji in drugi. Sicer ga poznam, saj sva bila skupaj na pripravah v Ameriki – jaz z našo univerzo on pa s svojim klubom.

Kakšen pa je?

Malo vzvišen. Sicer ima do tega pravico… Med plavalci pa ni najbolj priljubljen.

Zato, ker je tako dober?

Tudi zato. Ampak ima do drugih plavalcev čuden pristop - »jaz sem najboljši, nihče mi nič ne more.« No, nekateri ga imajo radi, ampak večina pa ne.

Kaj pa tvoji sotekmovalci? Kakšne odnose imate?

»Prsači« smo taki »v redu«, zato se dobro razumemo. (smeh)

Koliko SMSov si dobil po obeh tekmah?

Niti ne tako veliko. Od prijateljev, družine, od ostalih pa bolj preko mejlov in Facebooka. Sara (Isakovič, op. p.) je dobila 450 SMSov. Pač, nič kaj posebnega se ni zgodilo z mojim telefonom.

Pogosto se zgodi, da športniki ali kdorkoli drug dobi ogromno novih »prijateljev«, ko doseže dobre rezultate ali se mu zgodi kaj posebnega. Kako je s tem pri tebi?


Lahko rečem, da sem opazil nekaj sprememb. Po Ravnah sem se kar skrival teh nekaj dni. (smeh) Predvsem prek Facebooka imam ogromno novih prijateljev, ki jih niti ne poznam. Na Koroškem me sedaj pozdravljajo nekateri, ki me pred Pekingom niso.

Veliko razburjenja je pri nekaterih povzročilo dejstvo, da ste plavali dopoldan, kar ni običajna praksa. Menda naj bi na to vplivali Američani, ki so želeli Phelpsa spraviti v prime-time programa televizij. Je to plavalce motilo?

V predtekmovanju smo plavali popoldan, kar je bilo super. Finala in polfinala pa so se plavala dopoldan. Ogromno je bilo pritožb, da to ni primerno, saj so vsi vajeni, da popoldne plavajo bolje. Nekateri zaradi tega, ker niso vajeni plavanja dopoldan sploh niso prišli v finale, kljub temu, da bi tja načeloma spadali. Izpadli so nekateri resni kandidati za medalje.

Vendar si ti tudi dopoldan plaval bolje od svojega osebnega rekorda pred Pekingom.

No, verjetno je tudi name to vplivalo, vendar me je očitno Medo (njegov trener Matija Medvešek op. p.) tako dobro pripravil.

Pa tudi Bajta je bila na enem od treningov.

Ja, tudi to. (smeh)

Kaj pa sam rezultat? V naši reportaži iz treninga si napovedal, da bi lahko plaval okrog 1:00:80. Ko sva govorila po obeh pripravljalnih tekmah (Dubrovnik in Radovljica), si svojo napoved zvišal na 1:01:00. V Pekingu si odplaval državni rekord 1:00:35 in svoj rekord izboljšal za dobro sekundo, kar je v šprintu ogromno.

Sploh ne vem kaj se je zgodilo, bil sem izjemno presenečen. Ne vem od kod…

Doping?

(smeh) Zdelo se mi je, da rezultat ne bo kaj posebnega. Potem pa… Verjetno je nek faktor tudi v novih kopalkah, in pa tudi v sami atmosferi.

Kako so tvoj uspeh komentirali sotekmovalci? Se te kaj bojijo, glede na to, da si med mlajšimi?

Ne, vsi so mi čestitali, saj takega rezultata ni nihče pričakoval. Najbolj vesel je bil pa naš Turk.

Si pred štartom poslušal kakšno glasbo? Na štartu je videti ogromno tekmovalcev s slušalkami v ušesih…

Ne, nisem. S slušalkami so na štartu običajno tisti, ki imajo pogodbe s proizvajalci. Phelps ima ponavadi »ful« na glas, da še vsi ostali slišijo nek rap. Jaz sem se raje pogovarjal z Oenom (Norvežan, ki je osvojil srebro na 100m prsno, op. p.), saj se s pogovorom bolj sprostim in odmislim tekmo.

Dober rezultat ti je verjetno dal nov motiv?

Ja, skušal se bom čim bolje pripraviti na svetovno prvenstvo v kratkih bazenih, ki bo prihodnje leto. Sicer pa se bom sedaj na začetku priprav bolj posvečal študiju.

Do sedaj si plaval 50 in 100m prsno? Kaj pa 200m?


Mogoče kdaj. Pred petimi leti sem plaval 200, pa sem si naredil sramoto. Tehniko imam bolj primerno za krajše razdalje, zato bom najverjetneje ostal na 50 in 100. 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti