Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Tomi Dražič

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Delavci v primežu kapitalistov
Petra Lesjak Tušek, Večer | Četrtek, 19 Februar 2009
Petra Lesjak Tušek, Večer "Nasprotno, to je čedalje bolj kruta, brezizhodna realnost proletarskih družin, ki so tiho in povsem nemočni soočeni z radikalnimi ukrepi kapitalistov, ki “najučinkoviteje“ (o)klestijo stroške prav na delavskih plečih."
Intervju: Tomi Dražič PDF natisni E-pošta
Prispeval Domen Bogataj   
Torek, 03 Januar 2012 13:28

Hip hop je potrebno ustvarjati s srcem

Imamo ga. Novega koroškega hiphoperja na sceni. Tomi Dražič prihaja iz Slovenj Gradca, pred kratkim pa je predstavil svoj prvi videospot za pesem "Kje je pravi hip hop". Tomi, sicer tudi slovenski reprezentant v karateju, pravi, da moraš hip hop ustvarjati s srcem, moreš ga čutiti. Jezi ga, ker sta danes svetovna hip hop in rap scena vse preveč usmerjeni v komercializacijo, posledično pa se ustvarjajo veliko slabše pesmi kot v preteklosti.

Kako si prišel na idejo, da se začneš ukvarjati s hip hopom?

S hip hopom se ukvarjam dlje časa, že od malega. S prijatelji smo se velikokrat snemali že kot mulci, ampak videi nikoli niso bili dostopni širši javnosti, imeli smo jih bolj zase. Letos smo snemali novo kompilacijo slovenjgraških raperjev, ponudila se mi je opcija, da posnamem videospot. Rekel sem si, zakaj pa ne, nabral sem nekaj sponzorjev, nato pa smo se lotili projekta.

Kot si povedal, si rime skladal že prej. Je potem pesem "Kje je pravi hip hop" tvoj video prvenec?

Tako je, to je moj prvi videospot.

V pesmi iščeš pravi hip hop. Si ga že našel?

Smeh. V bistvu se pesem bolj nanaša na problematiko ameriške glasbene scene, prav zaradi prekomerne usmerjenosti v komercializacijo novih komadov. Zelo pogrešam zlato dobo rapa, ki je bila nekje od leta 1993 do leta 2003. Takrat sem najbolj poslušal ameriški rap in hip-hop, tisti časi so bili top. Tupac, Kool G Rap, Wu-Tang-i. Danes prižgeš MTV in katastrofa – samo komerciala, samo da je denar, ne dela se več s srcem.

Tomi Dražič in TrkajPraviš, da je ameriška rap scena katastrofa predvsem zaradi usmerjenosti v komercialnost. Kje so potem razlike s preteklostjo?

Rap ni več to, kar je bil nekoč. Pogrešam srčnost raperjev, ki so ustvarjali komade zaradi sebe, zaradi publike. Znali so nekaj povedati. Danes tega ni več. Samo denar, denar, denar - posledica tega je slabša kakovost. Zlata doba je mimo. Na žalost.

Kaj pa slovenska rap in hip hop scena?

Zelo je napredovala, pri nas je veliko dobrih raperjev.

Bi koga posebej izpostavil?

Mariborčani – Tekochee Kru, Velenjčani – Thug Connect, Mrigo & Ghet, Ljubljančani – Doša, Datura. Skratka, veliko jih je, resnično.

Po spotu sodeč se ne oziraš na slavo in denar. Zelo netipično, če primerjamo s spoti drugih izvajalcev, predvsem tistih v Ameriki. Si bolj za underground sceno?

Hočem predvsem pokazati, da se rap in hip hop delata s srcem, za spoštovanje, ne za denar in slavo. Enostavno moraš čutiti, kaj delaš, publika mora zaznati, da si s srcem pri stvari.

Če se osredotočiva na sam videospot. Koga si povabil k sodelovanju?


Režiser in producent je Miha Kolar iz Raven na Koroškem, sodelovali so tudi: DjNey (Nejc Večko), Dj Mark Cream (Marko Kremžar), ki je poskrbel za produkcijo vokalov, Rok Konečnik – Konan, sosede, kolegi. V spotu je vsak odigral svojo vlogo.

Kje ste snemali?

V Slovenj Gradcu.

Pri predstavitvi spota si sodeloval s Trkajem. Kako ste prišli na to idejo?

Na premiero spota smo hoteli privabiti čim več ljudi. Kaj narediti? Potrebno je najti nekoga, ki je poznan. Odločili smo se, da povabimo Trkaja in da naredimo dogodek, ki ne bo osnovan samo na rap sceni. Da bi prišlo čim več ljudi. Bil sem nadvse pozitivno presenečen nad odzivom publike. KMKC Kompleks, kjer je potekala premiera, je bil nabito poln.


Kako je potekal sam dogodek?

Ob predvajanju spota sem zapel komad, poleg tega sem odrapal še nekaj drugih komadov. Hotel sem se predstaviti tistim, ki me še niso poznali. Na odru me je napovedal Trkaj, ki je tudi sam odrapal dva komada pred mano in dva po mojem nastopu.

Kdaj lahko pričakujemo prvo ploščo?

Poslovna skrivnost (smeh). Da bi se zdaj resno lotil snemanja plošče, to ne. Zaenkrat se še ne splača. Vložek bi bil prevelik, izkupiček pa premajhen. Se pa dela na muziki, to pa ja.

Glede na to, da lahko predvidevamo, da sta hip hop in rap tvoji veliki ljubezni, povej koliko časa dejansko posvečaš zgolj glasbi, ki jo ustvarjaš?

Odvisno. Če povem iskreno, sem pred letošnjim letom dve leti stagniral, naredil nisem ničesar. Letos pa je padlo sedem komadov. Če nimam inspiracije, se ne silim in pišem nekaj na silo, nima smisla.

Besedila pišeš sam?

Da, vsa besedila so moja.

Kaj pa glasba?

To delajo drugi, težko je oboje hkrati. Bolj mi leži pisanje besedil.

Glasbeni nastopi. Kje smo te že lahko videli, kje te še bomo?


Nastopam povsod, kamor me pokličejo. Bil sem že v Ljubljani, Mariboru, pred kratkim v Črni na Koroškem.

Verjetno imaš tudi ti svojega najljubšega izvajalca/izvajalko.

Moj najljubši izvajalec je Tupac Shakur, veliko sem poslušal tudi Dr. Dreja.

Prihodnost. Se vidiš v hip hopu?

Ne vidim se nikjer. Pravim, da bo čas prinesel svoje. Ne zastavljam si nekih ambiciozno visokih ciljev. Pustimo času čas in upajmo na pozitivni scenarij.

Tomi hvala za tvoj čas in odgovore.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti