Bajta T'k prajijo Kolumna Veliki med padcem in obstojem

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Po sledi literature
Tjaša Razdevšek | Torek, 06 Januar 2009
Tjaša Razdevšek "Kje je zdaj literatura in kje je danes García Lorca? Kje na poti se je izgubila moja predstava, moje precej bolj subtilne misli od navadnega hotela in hitečega mesta, ki me je prej spominjal na Zagreb kot na kakšno drugo špansko mesto?"
Veliki med padcem in obstojem PDF natisni E-pošta
Prispeval Bogdan Tušek   
Četrtek, 20 Marec 2008 01:38
Bogdan Tušek - Veliki med padcem in obstojem
Že pred zadnjim, 22. krogom rednega dela prvenstva v prvi rokometni ligi, je bilo jasno, da v letošnji sezoni Prevent v končnici ne bo gostil smetane slovenskega klubskega rokometa. Tako lahko že v naprej napovemo, da bodo tribune razpadle dvorane, ki pravkar doživlja prenovo, več ali manj samevale. Sviš, Knauf, Rudar in Slovan pač niso nasprotniki, ki pritegnejo.
 
Mogoče bo še najbližje obisku 200 navijačev Knauf-a iz Škofja Loke z izkušenim Boštjanom Fickom in večnim pretepačem Sergejem Sokolovom. Iz njihovih vrst prihaja tudi največkrat izključen igralec rednega dela Miha Keše (19 izključitev), medtem ko med drugim iz vrst Rudarja prvi strelec lige Repar Andraž (145).
 
 
Takoj za njim najdemo odkritje leta Marka Dujmoviča (137). Pred leti bi dvorano napolnil tudi Slovan, ki pa je še daleč od stare slave.Ob dejstvu, da se bo Prevent prvič po sezoni 2004/05 – nesrečna sezona, v kateri se je s Čotarjem in velikim finančnim vložkom štartalo na ligo prvakov, končalo pa pod zadetki Ormoža in s končnim sedmim mestom – boril za največ sedmo mesto, se morda lahko vprašamo, ali smo priča padcu še zadnjega velikana med nekoč koroško elito ekipnih športov.

Korotan, Dravograd in Fužinar so v preteklosti skupaj s Preventom tvorili štiriperesno deteljico vrhunskega ekipnega športa. Vrhunskega ne samo zaradi statusa prvoligašev, saj se  lahko Fužinar pohvali z naslovom državnih prvakov, Prevent z rezultatsko uspešnim statusom prvoligaša od začetka slovenske lige in igranjem v evropskih pokalih, Korotan z igranjem v pokalu Intertoto in finalu slovenskega pokala, kakor tudi Dravograd. Kljub vsem rezultatskim dosežkom jim je skupen imenovalec – še posebej prvim trem -, da nihče do potankosti ni znal izkoristiti potenciala in na trenutke zelo polne denarnice, ki so jo, na takšen in drugačen način, radodarno polnili gospodarstveniki. Jasno je, da je fenomen zgodba Korotana, katerega finančni vložek se je lahko v najboljših časih primerjal z velikani. A po drugi strani je imel daleč najslabše pogoje za nek resen razvoj. Od dela z mladimi do zloglasne tribune, financiranja, ljudi na direktorskih položajih…. Povsem drugače je bilo v Dravogradu, kjer so imeli pogoje za delo in dobro delali z mladimi. Kar se tiče direktorjev podobna zgodba. Uspeh je bil zagotovljen, vse dokler ni prišlo v klub preveč amaterjev, ki so hoteli opravljati profesionalno delo, a več časa namenjali kritiziranju soseda iz Prevalj, kot da bi se poskušali iz napak nekaj naučiti. Na koncu jih je doletela skoraj enaka usoda. Obe sredini se poskušata ponovno postaviti na noge. Tako kot se poskuša na pota stare slave vrniti tudi Fužinar, ki je drago plačal državni naslov. Trenutna realnost je derbi z Mežico v drugi ligi.  

Kljub dejstvu, da tudi Prevent ni do potankosti izkoristil (pre)dobrega finančnega položaja, ki je bil na trenutnke verjetno celo boljši od skupnega prihodka ostalih treh, ga je potrebno ob zgodbi koroških prvoligašev postaviti ob rob predvsem zaradi treh stvari:

1) Prevent je še vedno prvoligaš. 2) Po zmanjšanem prilivu s strani glavnega pokrovitelja se je uspel z domačo ekipo enakovredno boriti v prvi ligi. 3) Z rokometom se rado identificira tudi mesto Slovenj Gradec, kar za ostale tri – mogoče še najbolj Korotan – ne moremo trditi.

Eksistenca rokometnega kluba Prevent ni ogrožena. Tudi igranje v spodnjem delu lestvice na prihodnost ne bo imelo večjega vpliva. Prej smo pričakovali, da se bo Prevent v spodnji druščini boril v lanski sezoni.  Po dveh burnih sezonah, ko je bilo treba vse akterje navaditi na precej manjši, a še vedno lep kos finančne pogače, sledi obdobje, ko se bo potrebno ponovno priključiti prvi šesterici. Leta ponovnega zorenja so za ekipo in klub mimo.      

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti