Bajta T'k prajijo Kolumna Županovanje kot kazen

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Intervju: Mihael Mlinšek
Robert Marin, Uroš Prosen; foto: Matjaž Rušt, Aleksander Mlinšek | Sreda, 31 December 2008
Mihael Mlinšek "V ospredju mi je bil sprva denar, po tem pa mi je samo življenje na nek način postalo všeč." /.../ "Meni je moj cinizem ter bolj sarkastičen način humorja vedno služil kot nekakšna opornica, na katero sem se oprl v nevsakdanjih položajih ali življenjskih situacijah."
Županovanje kot kazen PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Petek, 03 Julij 2009 21:10
Po vseh poizkusih odstopov, ki jih s strani dr. Matica Tasiča doživljamo zadnje tedne, je bilo le za redke presenečenje, da je tudi po zadnji seji občinskega sveta prvi mož železnic ostal na poziciji župana Prevalj. Kar se je napovedovalo že vse odkar je podal »nepreklicno odstopno izjavo« se je na koncu tudi udejanjilo ... Občinski svet na včerajšnji redni seji (na njej Tasič ni bil prisoten) niti ni resneje obravnaval izjave, ki je bila zaradi neznanega razloga naslovljena na podžupana Danila Vuteja.

Saga se torej nadaljuje, le da sedaj izgleda smešno že proti neskončno dolgim nogometnim prestopom, ki jih športni časopisi zaradi časa kislih kumaric reciklirajo skozi vse poletje.
Matic Tasič na Tekmi zvezd za DarkaVendar je za te največkrat kriv rumeni tisk, ki bi si rad dvignil branost, odgovornosti za slovensko železniško sago pa seveda ne moremo zvrniti kar na medije. Tasič namreč vleče za nos javnost in nadzorni odbor slovenskih železnic vse od konca marca (več kot četrt leta!), ko mu je ob presenetljivem imenovanju kljub drugim očitkom bil postavljen pravzaprav le en pogoj: da mora odstopiti kot župan Prevalj.

Moram priznati, na začetku je bila ta kalvarija še smešna, v gostilniških debatah si se lahko na ta račun brez slabe vesti dodobra nasmejal. Situacija pa je že davno prešla v fazo, ko bi spadala samo še v rubriko kakšnih tragikomedij, kjer ima
v sebi nekaj prvin komike le prvo dejanje. Če se je Matic Tasič, in z njim večina občinskega sveta občine Prevalje, na začetku uspela malce ponorčevati iz vseh, ki v tej zgodbi igrajo vlogo relevantnih akterjev, se sedaj v resnici dela norca le še iz samega sebe. Javnost namreč le še z nejevero opazuje razvoj dogodkov, ki spominjajo kvečjemu na Butale. Pri ne-podpori dejanj gre morda izključiti le Prevalje, kjer je čisto možno, da Tasič celo pridobiva podporo, ker so se vsi tako brezobzirno usmerili proti njemu. Recept bi bil podoben vladavinam v ZDA, kjer politikom praviloma raste podpora vzporedno z zavračanjem, ki so ga deležni izven svoje države. Seveda pa je problem, da Tasičeva dejanja nimajo široke podpore niti na Koroškem, kaj šele v Sloveniji.

Saga z odstopanjem je toliko bolj nerazumljiva, ker jo podpira kopica racionalnih ljudi, ki je pripravljena poiskati dovolj iracionalnih razlogov, da svoje pretvarjanje nadaljuje. Razlogov je bilo slišati več kot dovolj, vendar se je najlažje izogibali bistvu celotne zgodbe, kjer je nujno treba začeti debato: osnovna pravila so bila znana, še preden se je igra začela. Z vstopom vanjo implicitno potrjuješ, da se s pravili strinjaš! Obnašanje članov občinskega sveta, ki podpirajo trenutnega župana, je po eni strani paradoksalno, po drugi strani ignorantsko, po tretji pa ustvarjajo vtis, kot da gre pri Tasiču za človeka, ki je za občino povsem nezamenljiv ... Čeprav je ena osnovnih premis stabilne demokracije, da so kvečjemu funkcije tiste, ki so težko zamenljive, ne pa ljudje, ki jih zasedajo. Je Tasič prevaljski Tito?

Že pri nezamenljivosti pridemo do paradoksa, saj je Tasič velik obseg svojega dela prenesel na podžupana Vuteja, razmišljal je tudi, da bi samo zaradi prevzema železnic ustvaril še eno podžupansko mesto. Zakaj bi sploh ostal na funkciji, ki bi jo opravljal polovičarsko, in čemu bi to podpiral občinski svet? Zakaj bi bil v tem primeru sploh nezamenljiv, če ga lahko nadomešča pri skoraj vseh opravilih podžupan? A glavni paradoks je seveda v preprosti logiki, ki bi v primeru resnicoljubja padla kot je dolga in široka. Poizkusimo razbiti ta argumentum ad ignorantiam ...

Tasič trdi, da ne more kaj, če ga občinski svet noče odstaviti, in nihče naj ne bi mogel dokazati nasprotno. Ker B zagotovo ne drži, mora držati A. Hitro pa je vidno, da je ta predpostavka precej kilava, kajti v primeru tako minornega vpliva na svetnike, ki njegovega odstopa niso podprli, bi bilo njegovo županovanje precej nefunkcionalno. Veliko bolj verjetno je torej, da so ga podprli (oz. niso podprli odstopa, kakor pač že obrnemo), ker sam preprosto ni hotel oditi s te funkcije, kar je večkrat tudi očitno nakazal - bodisi jim je to dal vedeti implicitno ali pa so direktno upoštevali njegovo prošnjo (kar je bržkone manj verjetno). Že stara politična modrost je, da res dobremu Vladarju seveda ni treba izraziti, kaj je potrebno storiti, saj so stvari za bližnje podrejene povsem samoumevne. Če bi Tasič zares hotel oditi, bi ga svetniki že davno odstavili. V tem primeru gre namreč za vrtenje v krogu ... Če ga svetniki upoštevajo ter podpirajo, ga morajo odstaviti (ker je, kot pravi, to hotel); če ga že ves čas ne bi upoštevali, bi ga prav tako z veseljem odstavili (itak pa bi njegovo županovanje bilo komaj funkcionalno). Resnicoljubje, kot vidimo, pade na preizkusu preproste logike. ALI pa (da, tukaj je še opcija tri, ki edina kaže na možnost resničnosti izjav) so svetniki z županovanjem Tasiča hoteli kaznovati!?! Mu morda preprosto niso privoščili tako pomembne funkcije - očitek, ki so ga večkrat slišali prav tisti, ki so bili pripravljeni javno kritizirati neprimerno dogajanje?!


Čisto mogoče, da je to smešna predpostavka, podobno kot je možno, da je smešen pogosto podan očitek. Slovenske železnice, ki so v naravnost katastrofalnem stanju, saj so zadolžene za skoraj tristo milijonov evrov, letos pa so se zadolžile za dodatnih dvajset, bi si podobno kot javnost, zaslužile več spoštovanja. Dovolj dolgo so namreč že železniški legoland, kot rad zapiše Andrej Makuc. Situacija ni drugačna kot drugje, Prevaljčani. Če bi se to dogajalo v Vrhniki, Kamniku ali na Jesenicah, bi tudi vi od nejevere zmajevali z glavo in se spraševali, kaj se gredo. Nekaj obrobnih malenkosti in posebnih okoliščin (te so zmeraj izgovor, in obenem so prav te prisotne zmeraj, da zamegljujejo pogled, ko stvar vidiš preblizu) še ne spreminja bistva.

Matic Tasič na Tekmi zvezd za Darka
Dr. Matic Tasič (skrajno levo) je zaigral na letošnji Tekmi zvezd za Darka v ekipi zvezd


Izjave ostalih pomembnih akterjev v zgodbi so povsem jasne. Premier Borut Pahor zatrjuje, da županovanje in vodenje železnic hkrati ni mogoče. Andrej Godec, predsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic, trdi, da ravnanje zmanjšuje kredibilnost nadzornega sveta, pa tudi ministra za promet in vlade. Kaj o zadnjem »zapletu« pravi minister Patrick Vlačič, ki je bil na razpelu že ob Tasičevem imenovanju, ko je z njegovim imenovanjem šel mimo Kadrovsko-akreditacijskega sveta, ni znano, ga je pa k odstopu pozval že maja.

Saj poznate tisti nasvet Mateja Praprotnika, ki ga je podal poslušalcem Vala 202: »Če se mudi, modre luči - odstavni pas, dajmo gas.« No, ni tako dobra ideja. Glede na to, da je Vlačič s svojimi potezami že v enem letu ministrovanja dodobra načel svoj politični kapital, je vprašanje, če bo še naprej pripravljen tvegati zavoljo Tasiča. S tem pa bi bila železnicam narejena dodatna škoda, še posebej, če ima Tasič zares dober plan za njihovo reševanje. Dejte se zato nehat zajebavat z resnimi zadevami, no!


Jernej Prodnik
Svoje strinjanje ali nestrinjanje s kolumnisti Bajte lahko zmeraj izrazite na Bajtinem forumu. Gre za (že lep čas) največji koroški forum, ki ima prek petsto registriranih uporabnikov, na njem pa vsakodnevno potekajo debate o politiki, zabavi, športu in še čem.
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti