Bajta T'k prajijo Kolumna Turizem na Koroškem ne sme ostati zgolj potencial

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Intervju: RK Slovenj Gradec 2011
Tadej Jelen (*projekt Lopa) | Sobota, 19 Maj 2012
Seabstjan Sovič

"Ekipa je bila sestavljena iz domačih fantov, ki so se odločili igrati za novoustanovljeni klub, kljub dejstvu, da smo začeli v najnižji kakovostni ligi"
Turizem na Koroškem ne sme ostati zgolj potencial PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Sreda, 08 Julij 2009 11:21
Jure Lesjak - Turizem na Koroškem ne sme ostati zgolj potencial V pričujočem sestavku se ne bom spuščal v razčlembo posameznih turističnih atrakcij na Koroškem, niti ne bom razpravljal o tem, ali ima naša regija potencial na področju turizma, ker izhajam iz predpostavke, da je takšen diskurz nepotreben. V prvi vrsti zaradi tega, ker je bil že davno presežen. Povedano drugače, Korošci se po mojem mnenju povsem dobro zavedamo, da bi našo pokrajino lahko oziroma celo moralo obiskati več turistov. Zaradi tega bom na tem mestu skušal podati zgolj osnovno idejo, ki bi lahko vodila k premisleku odgovornih o (slabem) stanju na področju turizma.
 
Koroški v prvi vrsti vsekakor manjka neka startna in hkrati oporna točka, na kateri bi lahko začeli z resnejšim in uspešnejšim prizadevanjem v turizmu. V mislih imam skupni program vseh občin, ki bi v osnovi temeljil na ideji predstavljanja celotne Koroške, šele v kasnejših korakih pa bi se posvečal posameznim enotam znotraj regije. Seveda se je pred takšnim izzivom potrebno odreči zgolj lastnim interesom posameznih občin in gledati na turistične priložnosti skozi prizmo medobčinskega povezovanja, ki bi deloval po principu solidarnosti in vzajemnosti - kar je dobro za celoto, koristi tudi vsem sestavnim delom.
 
Parcialni poizkusi oživitve turizma so se našem koncu že ničkolikokrat pokazali kot pogubni, saj na tako majhnem območju niso imeli podpore drugih dejavnikov oziroma akterjev, ki bi bili nujno potrebni za uspeh. Težko si je predstavljati, da bi lahko določena koroška znamenitost privabljala več turistov že zgolj sama po sebi, četudi odgovorni očitno še vedno upajo, da se bo to enkrat zgodilo brez vsakršnega truda in vložka. Pomanjkanje promocije v Sloveniji in tujini, neambicioznost posameznih projektov, nezadostno in neučinkovito prizadevanje turistično-informacijskih centrov za napredek turizma, nenačrtno in pasivno delovanje občin ... so le eni izmed številnih problemov, ki jih občuti koroški turizem. Izboljšanje lahko prinese samo temeljita zamenjava obstoječih konceptov, ki z zgrešenimi predpostavkami in napačnimi cilji škodijo potencialu koroškega turizma, kaj šele, da bi le tega skušali pripeljati na višjo raven.

Kolumna je bila prvič objavljena v časopisu Bajtar, tiskani izdaji spletnega portala www.bajta.si.
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti