Bajta T'k prajijo Kolumna O, Črna, zlata vas domača, Tine Maze kolajn palača

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Slepo črevo severnega kraka 3. razvojne osi
Andrej Makuc | Nedelja, 07 December 2008
Andrej Makuc "Bodo pa gradili, to pa ja! Vsem in vsemu navkljub. Tako je, kadar se smeš in upaš igrati z davkoplačevalskim denarjem. Slovenski cestni legoland ... Doslej ni bilo opravljene nobene strokovne ekspertize o doprinosu hitre ali avto ceste h gospodarskemu, kulturnemu, k sploh vsesplošnemu razvoju kraja, ki ga cesta poveže."
O, Črna, zlata vas domača, Tine Maze kolajn palača PDF natisni E-pošta
Prispeval Rok Tamše, Delo   
Ponedeljek, 28 Februar 2011 23:48

Na tablah ob vstopu na koroško zemljo in turističnih katalogih naj piše: »Dobrodošli na Koroškem, kjer je doma Tina Maze!«

In je 27-letna Korošica iz Črne potrdila in utrdila sloves prve dame slovenskega smučanja ter morda na svojo stran spet pridobila vse tiste, ki so ji bili sprva naklonjeni, a so ji kasneje pripisovali pretirano muhavost in občutljivost na vse okrog sebe. Morda ji zdaj končno vsi priznajo posebnost. Edinstvenost šampionke, ki se zna izvleči iz vseh težav. Tininih oboževalcev tako in tako nikoli ni manjkalo. Ni samo zmagovalka, je tudi miss svetovne smučarije.

A posebna je še v drugi luči. Prihaja iz Črne, slovenske valilnice smučarskih asov. Smučarski skakalec Danilo Pudgar je bil športnik Slovenije leta 1972, ko je bil na olimpijskih igrah v Sapporu 8. na veliki skakalnici. Katjuša Pušnik je na igrah v Albervillu 1992 nastopila v slalomu in veleslalomu. Smučarska tekačica Nataša Lačen je slovenske barve zastopala tudi na igrah v Naganu 1998 in Salt Lake Cityju 2002. Alpski smučar Mitja Kunc ima slalomski bron s svetovnega prvenstva v St. Antonu 2001 in eno zmago v svetovnem pokalu leta 2000 v severnokorejskem Jongpjongu, leta 1994 pa je bil na olimpijskih igrah v Lillehamerju 4. v slalomu. Njegov naslednik Aleš Gorza je še aktiven, a ne najde luči na koncu tunela, potem ko je leta 2008 dvakrat osvojil 3. mesto v superveleslalomu za svetovni pokal. Vsi so Črnjani.

In zdaj Tina Maze, pri kateri (oprosti, Tina!) nam število zmag v svetovnem pokalu ni več statistična prioriteta. Z užitkom preverjamo sijaj vedno večjega števila kolajn z največjih tekmovanj, pogledujemo proti trebušastemu kristalu, tistemu največjemu in tudi proti manjšim globusom, ki jih osvajajo samo največji, brez presenečenj in naključij. Z nadarjenostjo, garanjem, predanostjo, nezlomljivo voljo in stabilnostjo skozi sezono. In s kljubovanjem poškodbam.

Slovenija je leta 1990 izgubila Matejo Svet, ko je imela vsega 22 let, v svoji zbirki pa že olimpijsko kolajno, pet odličij s SP in sedem zmag v svetovnem pokalu (!). Rosno mlada šampionka je odšla, ker je niso razumeli niti je niso znali voditi. Hvalabogu pri Tini Maze ni šlo po podobnem scenariju. Trmasta Korošica, a podobna perfekcionistka, je v drugačnih časih znala poiskati izhod, z izdatno pomočjo Andrea Massija.

»Sezonska smučarska vozovnica na smučišču v Črni za šolarje stane 8 evrov. Letos so jo podražili, še lani smo zanjo odšteli 5 evrov,« me je opozorila kolegica iz kraja na koncu Mežiške doline s 3616 dušami po zadnjem štetju. Dihajo za šport, ne zgolj za smučarijo. Črna je denimo z odličnim nogometnim igriščem, ki ima tudi razsvetljavo, pravzaprav mini športno središče. Novopečena županja Romana Lesjak je hkrati predsednica Nogometnega kluba Peca. V Črni je doma tudi »koroški Maradona« Samo Vidovič. Toda nočem se povsem zaplesti v športno tradicijo mističnega kraja na koncu doline, kjer so se začele bogate športne kariere.

Smučišče v Črni je lahko navdih za bodoče slovenske ase belih strmin. V trenutkih obotavljanja bodo v ozki dolini poiskali smisel svojih odločitev in v zavetju hribov izrekli svete zaobljube. Na tablah ob vstopu na koroško zemljo in turističnih katalogih pa naj piše: »Dobrodošli na Koroškem, kjer je doma Tina Maze!«

* prispevek je bil prvotno objavljen na spletnem portalu delo.si, dne 25.2.2011
* foto: delo.si


Svoje strinjanje ali nestrinjanje s kolumnisti Bajte lahko zmeraj izrazite na Bajtinem forumu. Gre za (že lep čas) največji koroški forum, ki ima prek šeststo registriranih uporabnikov, na njem pa vsakodnevno potekajo debate o politiki, zabavi, športu in še čem.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti