Bajta PR' NAS KULtura Na Prevaljah podelili občinska priznanja in odkrili spomenik
Na Prevaljah podelili občinska priznanja in odkrili spomenik PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Küzma   
Četrtek, 25 Junij 2009 11:23
V petek, 19. 6. 2009, sta se na Prevaljah odvili dve slovesnosti. Prva v spominskem parku Občine Prevalje, kjer so odkrili nov spomenik, kip Augusta von Rosthorna, človeka, ki je v Prevalje pripeljal železarstvo. Doprsni kip, ki je replika prvega javnega kipa v Mežiški dolini, stoji na velikem še originalnem podstavku.

Spomenik Augusta von Rosthorna v spominskem parku na Prevaljah

Druga slovesnost pa je bila podelitev občinskih priznanj za leto 2008 v Družbenem domu. Podelili so 15 priznanj, od tega 11 na predlog Občinskega sveta, 3 na predlog Komisije za šport, eno pa na predlog Odbojkarskega kluba Prevalje.

Predlogi Komisije za šport, ki jih je potrdil župan Matic Tasič so bili: Najboljša športnica leta 2008 si je prislužila plavalka Gabrijela Golob Dobrina, naziv Najbolj perspektivni mladi športnik leta 2008 je postal Klemen Pšeničnik, ki se je izkazal pri karateju, naziv Najboljša športna ekipa leta 2008 pa so prejele kadetinje Odbojkarskega kluba Prevalje.

Odbojkarski klub Prevalje je za priznanje za posebne zasluge za razvoj športa na Prevaljah predlagal športnega pedagoga, ki je dvignil nivo odbojke med prevaljskimi članicami in mladinkami, saj so pod njim dosegale izjemne rezultate. Franja Ježa žal ni več med nami, zato se je priznanje podelilo post humno.

Žena Franja Ježa prejema priznanje za njegove dosežke na področju odbojke

Na predlog občinskega sveta pa se je župan odločil za podelitev enajstih priznanj. Bronasto priznanje za šport je prejel Gregor Juh, za svoj izjemen dosežek na posebnih OI v ZDA. Srebrno priznanje si je prislužila Marjana Sonjak za delo z mladimi odbojkašicami, zlato priznanje pa  si je, prav tako za delovanje na področju odbojke, prislužil Štefan Peršak, učitelj športne vzgoje na OŠ Prevalje.

Štefan Peršak prejema zlato priznanje za šport

Podelili so tudi tri Sušnikova priznanja. Bronasto si je prislužil Jani Mikeln za življensko delo na področju ljubiteljske kulture. Srebrno so namenili Kristini Smolak za osebni prispevek h kulturni podobi Občine Prevalje, zlato pa je prejel Tone Ivartnik, ki se je posebej izkazoval na področju zborovstva, prav tako pa je močno prispeval k čezmejnemu povezovanju Korošcev in je pobudnik srečanj Od Pliberka do Traberka.

Tone Ivartnik prejema zlato priznanje

Priznanja občine Prevalje so prejeli: Ivan Pačnik za svoje delovanje v radioamaterstvu in v radioamataerskem klubu Franjo Malgaj, Janez Rifel za dolgoletno razvijanje čebelarstva in lovstva na Koroškem, družina Škufca za dolgoletno vključevanje v življenje kraja in prispevek k razvoju turizma, nagrado Občine Prevalje za leto 2008 pa je prejel Pihalni orkester Prevalje za stoletno vztrajanje, razvoj in strokovno rast, ter kulturno bogatenje Občine Prevalje.
Prav tako je Občina Prevalje podelila naziv Častni občan dr. Ivanu Reberniku za neprecenljivo poslanstvo in ugled, ki ga je s svojim delom v Vatikanu doprinesel domovini in Prevaljam.

Častni občan Občine Prevalje

Proslavo ob podeljevanju priznanj je povezovala Hedvika Gorenšek, s kulturnim programom pa jo je pospremil Mladinski pevski zbor Mohorjan pod vodstvom Helene Buhvald.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti