Bajta Kšajtni Ostalo Leposlovne objave Milčin kotiček - Kaj pa vi, bi prižgali eno?

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Milčin kotiček - Kaj pa vi, bi prižgali eno? PDF natisni E-pošta
Prispeval Milča   
Torek, 05 Avgust 2008 00:00

Milčin kotiček Milčin kotiček - Kaj pa vi, bi prižgali eno?


Danes je moje razmišljanje malo megleno, polno dima in slabo se vidi. Nič ne morem storiti, da bi bilo drugače. Meni pa  je vseeno leglo na dušo in tam leži.

Draga Tevža,

kako se pa ti vidiš v tejle kadilski sferi? Kje si? ZA ali PROTI? Te je lanskega avgusta kaj stisnilo pri srcu ali si ostala ravnodušna? Te še potegne ali še sama potegneš? Kaj bi ti rekla o vsem tem?

Se še spomniš tistih dni (a ni celo ena slavna slovenska  popevka šla nekako takole), ko smo po gobcih vlekli vse, kar je prišlo naproti. Samo, da je bil dim, samo, da se je kadilo, samo, da smo bili IN, pa čeprav smo bili čisto OUT. Pa nam nobeden tega ni povedal, ali pa smo to zavestno preslišali. In smo bili »full fensi«,  hahaha!

EVO TI GA, NA! In tako se je slavnostno začelo in slavnostno nadaljevalo. Važno je bilo, da si zraven. Pili, kadili in govorili smo. Bili smo srečni. Moto življenja. Potem pa s(m)o spregledali (žal ne vsi).

Takole bi rekla – stvari se včasih kar obrnejo in prav je tako. Torej bi se lahko ljube Slovenkice in ljubi Slovenčki (lahko bi bila malo bolj nespoštljiva in bi uporabila nazive drage gospe Svetlane, vsem dobro znane) delili na kadilce in nekadilce. Država nas je vsekakor tako opredelila. Začel se je boj. Silovit, strasten in ognjevit. Ravno takšen, kot smo sami. Eni na levi, drugi na desni strani in prav nič politike in strankarstva ni tukaj zraven. Levi. Desni. Kdo bo zmagal? Katerih je več?

Midve pa dajva bolj milo, ne tako na nož. Samo malo kaj natrosiva o tej vedno aktualni temi. Zdaj pa je spet problem, kako na vse to gledaš - s stališča kadilca ali onega drugega. Kolikor se te spomnim, in spomnim se te dobro, si vedno imela kaj v svojih velikih ustih, tako, da ti bo tole moje teženje sigurno »pasalo«  na dušo - da boš lahko vstala in pokončno povedala svoje mnenje, na koncu pa glasno dodala, da ti za vse dol visi! Pa dobro, saj mogoče tudi meni. Sem tudi bila v tej »pranči«*, sem tudi vlekla, bila važna in bila pomembna. Potem pa šok in nekega dne sem  izstopila. Čisto tiho, neopazno in sem bila car sama sebi. Drugi pa so nadaljevali. Pa sem slišala, da je ta nehal, pa ta, pa da je ta čisto dala vse od sebe in tako dalje.  A je šlo. Pa sem hodila na gavde in smo ga dajali, pa smo se imeli, pa smo preganjali hudiča do zore pa še in še. Pa sem gledala, vsa ponosna, te uboge »pare« okoli mene, kako so vleki. Ponosno sem se počutila sredi dima in sama sebi prigovarjala, da mi je fajn. Pa je minilo.  Sedem dolgih let. Ja, vse mine. In zdaj bi lahko čisto prav prišel tisti dobri, stari pregovor: po sedmih letih vse prav pride. In tudi meni je prišlo. No, ne tako kot si ti ravnokar pomislila. Spet sem jo začutila med rokami. Pa ne kake fine bejbe, za to mi še ni. Pojavila se je - cigareta namreč. In je ostala. Oziroma, tako potuhnjeno se je spet priplazila. Pa samo tu in tam, pa potem včasih, nato pogosto. Tako nesramno je izbirala njej prave trenutke. Zdaj pa je kar ostala. Pa tako hudičevo se je otepam, pa tako hudičevo sem jezna nanjo. Včasih jo sovražim, njo, še bolj pa sebe. Znebila se je bom.

Saj me poznaš in veš, da nikakor ne morem končati, ne da bi se celotne situacije ne dotaknila tudi z ekonomskega vidika. Finance so moja slaba točka. Povprečen slovenski kadilec (čeprav vseeno ne vem kakšen je povprečen), ki pokuri in pošlje znake miru tja nekam proti nebesom usmerjenih dvajset pregrešnic, torej eno škatlico, dnevno porabi slabe tri evre, natančneje 2,80 EUR. Zdaj bova spet množile krat trideset in krat 12. Potem je treba še pomnožiti z leti. No, »od oka« 1000 evrov na leto in v 15 letih zapuhaš en simpatičen, soliden avto. Pa še kašljaš,  imaš slabšo kožo glede na svoje vrstnike, si zguban, depresiven in nezadovoljen.

Tevža, upam, da pisem ne kažeš vsakemu, da se ne bi spravila name vsa dobro misleča slovenska kadilska scena. Saj veš, da ni vedno dobro povedati vsega na glas. Sicer pa vsak naj naredi tako, da mu paše, da se ima luštno, ne glede na to, ali v roki drži kaj ali ne. Samo, da smo zadovoljni in vsak nasmešek več je nekaj vreden. Tud tisti, ki ga krasijo rumeni zobje, saj veš od česa! Imej se, z ali brez nje!

Rada te ima,

Milča

* pranča - družba, klapa, enako misleči 
 

Naključno iz Kšajtnih

Tjaša Razdevšek, pesnica in voditeljica
Rubrika: Kulturniški profili
  Tjaša Razdevšek je uspešna pesnica, voditeljica literarnih večerov in prepoznaven glas na Koroškem radiu.  Ima tudi bogate izkušnje z...
AC/DC - Black Ice (2008)
Rubrika: Muzika
Izzid novega albuma legendarne avstralske rokovske skupine AC/DC z naslovom Black Ice zaznamujejo unikatnost zvoka, neodstopanje od sloga, energija, mladostnost,...
Smog - A River Ain't Too Much To Love (2005)
Rubrika: Muzika
Še zadnji v nizu izjemnih albumov, pod katere se je ameriški avtor Bill Callahan, podpisal z vzdevkom Smog, ki morda najbolje...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti