Bajta Kšajtni Knjiga Mladostni knjižni utrinki: Aksinja Kermauner - Berenikini kodri (2006) & Bogdan Novak - Lovci na petardarje (2004)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Mladostni knjižni utrinki: Aksinja Kermauner - Berenikini kodri (2006) & Bogdan Novak - Lovci na petardarje (2004) PDF natisni E-pošta
Prispeval Lana Praprotnik   
Torek, 26 Maj 2009 22:00

Aksinja Kermauner - Berenikini kodri (2006)Aksinja Kermauner - Berenikini kodri (2006)

Glavna junakinja zgodbe, dijakinja prvega letnika Anina ima zaradi posledic albinizma prečudovite bele lase. Iz vasi se preseli v mesto k dedku. Njena mama je bila zelo zaščitniška in zdaj ko je svobodna, začne to svobodo okušati z veliko žlico. Hodi na zabave, pije alkohol, poskušati začne mamila in izkusi celo prvo ljubezen.

Vzporedno z Aninino poteka zgodba Nika, razvajenega sina bogatašev. Je poln cinizma in prezira, na robu kriminala in mamil. Ko spozna Anino s prijateljem stavi, da jo bo osvojil.

To mu tudi uspe, saj se Anina zaljubi vanj, nato pa od zlobne sošolke Nives izve za stavo. Razočarana živi naprej, Nik pa ugotovi, da se je tudi sam zaljubil vanjo. Zaradi njenega prezira do njega, smrti najboljšega prijatelja in problemov v družini poskuša narediti samomor.

Kako se zgodba odvije pa naj ostane skrivnost.

Knjigo sem prebrala večkrat, saj mi je bila zelo všeč. V njej mi je bilo všeč predvsem to, kako se prepletata obe zgodbi. Knjiga je zanimiva, napeta, na trenutke tudi žalostna.


Bogdan Novak - Lovci na petardarje (2004)Bogdan Novak - Lovci na petardarje (2004)

Pisatelj Bogdan Novak se je rodil 4. aprila 1944. Piše prozo in poezijo za mladino in odrasle. Sam pravi, da rad piše napete in berljive zgodbe, polne pustolovščin, zapletov in humorja, zato ni čudno, da je takšna tudi njegova že 59. knjiga z naslovom Lovci na petardarje, ki je izšla v lanskem letniku Prešernove družbe

Na dvorišču osnovne šole Mirana Šušteršiča je kljub temu, da so bili do novega leta še trije meseci, pokalo kot za stavo. Profesorji so bili nemočni in slej ko prej je moralo priti do tragedije. Učenec Roman, ki ni nikoli poslušal opozoril učiteljev, je nekega dne vrgel petardo vrgel tik pred obraz Branke, najboljše učenke in športnice na šoli. Deklica je oslepela, njega pa so izključili iz šole. A ta grozen dogodek očitno ni bil dovolj močan poduk. Roman je s svojo tolpo prihajal pred šolo, prodajal in pokal petarde. Noben se jim ni upal postaviti po robu. Čudežno se je pojavila skupina rolkarjev. Bili so zelo dobri in so znali veliko zvijač in trikov. Romana so osramotili pred vso šolo in tako se je začela vojna med rolkarji in petardarji, Rolkarji so odkrili skladišče pirotehničnih izdelkov, iz katerega so Roman in njegova tolpa dobivali petarde.

Kaj so storili z njimi, kako se je zgodba razpletla in ali je Branka spregledala pa naj ostane skrivnost. O tem je krožilo veliko govoric.

Naj dodam samo še to, da je knjiga vredna našega časa. Ta knjiga je takoj zavzela mesto moje najljubše knjige. V njej mi je bilo všeč vse, od izrazov, vzdevkov učiteljev ter vseh rolkarskih zvijač. V knjigi sem našla to, kar ponavadi iščem. To je to, da je zabavna, duhovita, napeta, na koncu pa se vse izide tako, da se nasmehnem.

Primerna je za vse ljubitelje knjig in tudi za tiste, ki se redko usedejo in vzamejo v roke knjigo.


Mladostni knjižni utrinki je rubrika, ki jo za bralce spletnega časopisa Bajta pripravljajo učenci Osnovne šole Prežihovega Voranca na Ravnah pod mentorstvom Slavice Klančnik.

 

Naključno iz Kšajtnih

Moj mir
Rubrika: Leposlovne objave
Prelomim se v obljubo, kot vzbujen fragment.Spajati prepozne prej in prehitre potem v (za)časno,zarezo ubraniti praznini,sebe dajati samega v videnje. Vzdržim se...
Ana Porenta: Virtualnisvet.com (2004)
Rubrika: Knjiga
Kadar neko literarno delo opisuje najnovejše dosežke znanosti in/ali tehnologije, praviloma tvega, da bo nadvse hitro zastaralo. Seveda kakovostnemu delu tega...
Lucija Stepančič - Prasec Pa Tak (2008)
Rubrika: Knjiga
Knjiga Lucije Stepančič Prasec pa tak ni njen leposlovni prvenec, saj je že leta 1997 pri založbi Aleph objavila knjigo kratkih...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti