Bajta Nadomestne volitve SG 2012 Četrto vprašanje - nadomestne volitve SG 2012

Naključno iz intervjujev in kolumen

»Bajta vas voli«
Lucija Kac | Torek, 12 Oktober 2010
Lucija Kac

"Banalnost takšnih sporočil očitno prepoznavajo tudi nekateri kandidati, saj smo lahko opazili tudi plakate, na katerih je pisalo »Ja, tudi mi smo za xy občino«.  Super sarkazem, duhovito, prijetno za videt, zapomljivo … a spet morda malo premalo za to, da pokažejo, da jim je mar za volivce."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

4. Če navežemo vprašanje na prejšnjega: kakšno vlogo bi po vašem mnenju moral pri razvoju mesta imeti naziv Mesto miru in kako sami dojemate ta naziv?


Vrčkovnik Vinko

"Kot vsi vemo smo leta 1989 pridobili naziv mesta Glasnik miru zaradi zgodovinskih dejstev, pestrega kulturnega dogajanja povezanega z Organizacijo združenih narodov in splošnim zgodovinskim razvojem mesta. Leta 1991 pa se je tudi oblikovalo Mednarodno združenje mest Glasnikov miru, ki pa nam pripomore lažje sodelovanje v solidarnosti, vzajemnosti za boljši in lepši svet. Sam dojemam ta naziv v polnem pomenu pomembnosti, saj nam pomaga pri sodelovanju in prepoznavnosti mesta na mednarodnem nivoju. Poudaril bi rad tudi pomen EPK 2012, ki služi kot nekakšen izvozni artikel za naše mesto."

Peter Pungartnik

"Po mojem mnenju naziv Mesto miru sam po sebi predstavlja zelo dobro »blagovno znamko«, ki smo jo do sedaj uspeli dokaj dobro promovirati, čeprav na večini področij ostajajo še velike rezerve, ki jih moramo znati še bolj prepoznati in izkoristiti pri razvoju. Pri tem ne mislim samo na turizem in kulturo, temveč tudi konkretne projekte na področju gospodarskih panog, zaposlovanja in izmenjave znanja v različnih oblikah izobraževanja mladih."

Andrej Čas

"Prednosti omenjenega naziva in članstva v mednarodni organizaciji Mest glasnikov miru so v  izkoriščanju obstoječih povezav med mesti za boljšo promocijo občine in njenih interesov ter razna gospodarska, turistična, kulturna in športna sodelovanja, ki bi izhajala iz tega. Menim da je bila dosedanja aktivnost občine v mednarodnem sodelovanju Mest glasnikov miru nesorazmerna sami vlogi in  pomenu Slovenj Gradca, predvsem pa velika porabljena sredstva niso prinesla stvarnih učinkov. Potrebno je analizirati stanje in na tej podlagi sprejeti novo strategijo, tako da ohranimo plemenito poslanstvo in mu vrnemo prvotno podobo mirovniškega gibanja. Čas je, da povabimo mlade, ki so upravičeno najbolj kritični do razmer v svetu, da dajo novega vetra v jadra temu gibanju. Veliko je tudi intelektualcev, domačinov, živečih tudi izven kraja, ki bi  bili pripravljeni sodelovati."

Jurij Šumečnik

"Smo edino slovensko mesto, ki se ponaša s prestižnim nazivom Mesto glasnik miru in sicer že vse od leta 1989. Za ta naziv se moramo v prvi vrsti zahvaliti umetnikom in kulturnikom, ki so ime Slovenj Gradca s svojimi deli ponesli na mednarodno sceno. Na vseh kontinentih sveta je skoraj 100 mest, ki nosijo takšen naziv. Umetnost in kultura sta bili v Slovenj Gradcu vedno doma, v zavetju naše lepe koroške pokrajine so tudi ljudje vedno znova in znova dobivali ideje za svoja dela. Občina mora in bo nudila prepotrebno pomoč za razvoj umetnosti, kulture in nevladnih organizacij. Po drugi strani pa bomo pomagali navezovati stike našim gospodarstvenikom pri ostalih mestih glasnik miru na vseh kontinentih. V mojih očeh je naziv mesta glasnik miru konkurenčna prednost pred ostalimi slovenskimi mesti in predstavlja kredibilno blagovno znamko, ki jo moramo izkoristiti."

Ksandi Javornik

"Sam naziv glasnik miru bo lahko k razvoju mesta pripomogel bore malo, če ne bomo nanj znali uspešno navezati drugih panog turizma, aktivnosti v nevladnih in vladnih organizacijah in strukturah. Nazivu je potrebno dati tudi zunanjo obliko, bodisi v organizaciji prireditev, ki bi privabile turiste, aktiviste, humanitarne delavce, bodisi skozi sodelovanje v drugih nevladnih mednarodnih organizacijah, ki bi Slovenj Gradec opredelile kot neke vrste slovensko mirovniško središče, mogoče tudi skozi institucionalizacijo mirovniških aktivnosti (institut, center, zavod). Trenutno je pač tako, da vse aktivnosti v zvezi z mestom miru potekajo na nivoju občine ter galerije, nekaj malega tudi šole, potrebno pa bi bilo dejavnosti razširiti tudi na druge sodelujoče partnerje."

Bojan Mestek

"Mesto miru? Vsekakor Slovenj Gradec premalo koristi to blagovno znamko. To blagovno znamko je potrebno vnesti v vse vizije razvoja . Prav tako mora mesto resnično živeti v slogu mesta miru, vsi obiskovalci in turisti pa morajo dejansko v mestu najti svoj mir.
Sam doživljam ta naziv  kot izraz velikega spoštovanja do mesta  s strani OZN, za samo mesto pa je to prednost, hkrati pa velika obveza."

Boris Raj

"Na žalost ima trenutno naziv mesto glasnik miru vlogo predvsem pri potovanjih naših predstavnikov v ostala partnerska mesta."

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti