Bajta Nadomestne volitve SG 2012 Peto vprašanje - nadomestne volitve SG 2012

Naključno iz intervjujev in kolumen

Kako smo se učili demokracije
Igor Ranc | Nedelja, 09 Januar 2011
Igor Ranc
"Realnost je takšna. KKŠ se v svojem delovanju do sedaj ne more ravno pohvaliti z demokratičnostjo zaradi svojega famoznega statuta, ki onemogoča kandidaturo za predsednika slehernemu študentu."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

5. Že nekaj časa obstaja prepričanje o postopni provincializaciji Slovenj Gradca, oziroma če se izrazimo z besedami, ki jih je že pred časom uporabil filozof Vinko Ošlak: včasih je bil najmanjše mesto, danes pa je največja vas. Kako bi se sami opredelili do te trditve?


Vrčkovnik Vinko

"Sam točno te trditve direktno ne bi komentiral. Spoštujem g. Vinka Ošlaka, kot filozofa, ki je nenazadnje tudi dobitnik Rožančeve nagrade za esej. Sam pa menim, da se mesto tako po infrastrukturi kot tudi mednarodno simbolno razvija in s tem postaja iz malega mesta veliko mesto."

Peter Pungartnik

"Trditve filozofov največkrat prinašajo drobne resnice, ki jih preprosti ljudje velikokrat težje razumejo, zato praviloma ostajajo globoko zakoreninjene. Glede na vse večjo centralizacijo Slovenije in ukinjanje regijskih ustanov ter predvsem vsesplošne tendence po velikih mestih, mi je trditev vse bližja, čeprav prihodnost vidim v posebnosti Slovenije, ki so jo skozi zgodovino tvorili trgi in manjša mesta, kar bi Slovenj Gradec vsekakor moral ostati."

Andrej Čas

"Res je, da tisti »mušketirji«, kot bi se slikovito izrazil profesor Pečko, in ki so ponesli ime Slovenj Gradca v svet, nimajo naslednikov. Ne bi rekel, da teh potencialov ni, bolj je problem, da teh ustvarjalnih posameznikov ne znamo vključiti in podpreti.  V Slovenj Gradcu primanjkuje urbane kulture. Del urbane kulture je tudi vsebina, živost in dogajanje v mestnem jedru, tisto "nekaj" kar pritegne tako domačine kot turiste. Žal razen nekaj prijetnih  lokalov, ki obetajo pomenek in druženje ob kavi ali pivu, mestno jedro ne živi. Mesto bi moralo znati privabiti različne ulične umetnike, glasbenike, literate itd., ki bi vsebinsko poživeli mesto. Čas, ko so se v Slovenj Gradec priseljevali in ga obiskovali umetniki je minil in dokler bo največ "množične kulture", kot jo lahko premore mesto,  strnjene v teden t.i. "Oktoberfesta", je korak do vaške gasilske veselice res majhen."

Jurij Šumečnik

"Kot rečeno so pričakovanja do občine in občinske uprave zelo padla. In v kolikor sami do sebe nimamo pričakovanj oz. nimamo ambicij se to kaže tudi navzven. Stagnacija v praksi pomeni nazadovanje, saj nas v tem času konkurenti prehitijo. Bili so časi, ko je bil Slovenj Gradec velik igralec na področju gozdarska, gospodarska, kulture in umetnosti, izobraževanja in zdravstva. Mislim, da ne potrebujem razlagati kakšna je situacija po posameznih področjih danes. Zato naša občina potrebuje župana z jasno strategijo, človeka z veliko volje, z dobro ekipo strokovnjakov in veliko podpore v Ljubljani. To jaz zagotovo premorem! Slovenj Gradec si zasluži ambiciozno ekipo, ki ne bo samo vlagala v zidove, temveč gradila prihodnost."

Ksandi Javornik

"To je seveda subjektivno mnenje, ki si ga pač kdo oblikuje, dejstvo pa je, da Slovenj Gradec postopoma izgublja meščanski duh tudi zaradi menjave generacij. Če so nam mnogi pred časom še očitali pretirano »meščanskost«, »purgerstvo« in to v slabšalnem pomenu, pa je sedaj očitno spet narobe, če smo se uspeli tega pridevnika otresti. Težavo vidim v delovnih migracijah, veliko meščanov se je odselilo zaradi boljših služb, v mesto se je priselilo mnogo občank in občanov od drugod in pač ne živijo z mestom temveč zgolj v njem. S tem ni nič narobe, to me celo zelo veseli, saj je Slovenj Gradec očitno še vedno dovolj privlačno mesto za življenje v njem. Opažam pa, da so se občanke in občani nekoliko zasitili in naveličali visoke kulture, zelo radi namreč obiščejo tudi kako enostavnejšo zabavno ali zabavno-glasbeno prireditev. Mislim, da je potrebno najti ravnovesje v kulturni ponudbi. Za vsakogar nekaj torej. Slovenj Gradec ima svoje prednosti,tudi kakšno pomanjkljivost, ena od slednjih je nedvomno upad gospodarske moči, čemur bom kot župan posvečal še posebno pozornost. Sem pa ponosen in vesel, da sem Slovenjgradčan ter da lahko ustvarjam in delam  v prijaznem, odprtem in mirnem okolju."

Bojan Mestek

"Ne vidim razloga, da bi sramovali velikosti ali lokacije našega mesta. Kar je po enem kriteriju  pomanjkljivost je po drugem prednost.
Torej moramo delati po kriterijih, po katerih smo v prednosti. Na primer turizem. Turisti iz velikih mest ne modo prišli na oddih v drugo ogromno mesto ampak na vas."

Boris Raj

"Slovenj Gradec je bil pred desetimi leti nesporno upravno, gospodarsko in politično središče Koroške. Danes temu ni tako, to vlogo smo prepustili drugim. Vrniti mu moramo samozavest, ki jo je nekoč že imel."

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti