Bajta Nadomestne volitve SG 2012 Šesto vprašanje - nadomestne volitve SG 2012

Naključno iz intervjujev in kolumen

Ne lažite nas
Igor Ranc | Sobota, 04 December 2010
Igor Ranc
"Mogoče je na svoj bizaren način vesel tudi Assagne, ki je v tem trenutku verjetno eden najbolj osovraženih ljudi znotraj establišmenta, upajmo da po binladnovsko skrit v kakšni gori a la Tora Bora, če ne gori, pa vsaj luknji.."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

6. Nekatere večje načrtovane investicije (npr. projekt term, glasbena šola, podjetniški inkubator) se bodisi premikajo počasi ali pa se celo niso niti dobro pričele (terme). Kakšen je vaš konkreten plan glede teh projektov v zaostrenih gospodarskih razmerah?


Vrčkovnik Vinko

"Prvotna naloga je, da začete projekte, kot sta glasbena šola ter podjetniški inkubator čim prej dokončamo. Ta projekta delno financira tudi evropska unija, ki je za to namenila sredstva, ki pa jih bo, v primeru nedokončanja, potrebno vrniti. Zato je prioritetna naloga, kot že omenjeno, dokončati projekta. Vsem nam je cilj, da do leta 2014 pridobimo investitorja za izgradnjo term. Pogovori so že v teku in upam, da nam to tudi uspe."

Peter Pungartnik

"Moje temeljno vodilo županovanja v tem kratkem obdobju je zasnovano na temelju, da se MO Slovenj Gradec ne bo dodatno zadolževala. Na dodatno zadolževanje bi pristal le v primeru konkretnih investicij, ki bi pomenile nova delovna mesta. V tem kontekstu bi v okviru realnih finančnih možnosti bi podprl projekt podjetniškega inkubatorja, na območju prihodnje izgradnje term bi strmel k izgradnji bazena, ker ga Slovenj Gradec nujno potrebuje, hkrati pa bi postal nekaj bolj konkretnega, kar bi lahko pritegnilo investitorje. Investicije, kot je glasbena šola, bodo morale počakati na boljše razvojne čase in nepovratna sredstva, ki bi jih bilo  mogoče dobiti iz razvojnih skladov EU ali države."

Andrej Čas

"Terme so odlična priložnost za slovenjegraški turizem. Občina je odkupila zemljišča v Šmiklavžu in ga komunalno opremila. Do sedaj pa ji ni uspelo najti naložbenika ali zasebnega partnerja. Analizirali bomo stanje in ugotovili vzroke za zastoj. Investitorjem, ki iščejo realne poslovne priložnosti,  bomo ponudili  originalno in  prepoznavno  zasnovo term, ki  bo v največji meri vključevala in povezala storitve, ki jih občina in regija že nudi, od zdravstva do kulture in športa in bodoče lokalne prehranske oskrbe. Pomembni sta arhitekturna in gradbena zasnova. Ne zagovarjam dodatnih proračunskih naložb v terme predenj najdemo resnega investitorja.
Sredstva za  dokončanje glasbene šole in tehnološkega centra so že predvidena v letošnjem proračunu, kar pa ne pomeni, da so že tudi zagotovljena. O stanju teh projektov imam na voljo premalo informacij.  Oba projekta sta potrebna, opozarjata pa na slabosti načrtovanja, kot se je pokazalo tudi  pri pravkar končanem hostlu in MKC-ju, predvsem kar zadeva lokacijo, arhitekturo,  neustrezno dimenzioniranje in spet prezrto načelo širitve mesta navznoter."

Jurij Šumečnik

"Zatečenega stanja kot kandidat za župana ne želim komentirati. Kot občinski svetnik in podžupan sem skupaj s svetniško skupino opozarjal na določene stvari, vendar je sedaj to preteklost. Potrebno je gledati naprej. Za počasnejše izvajanje investicij je razlog moč iskati tudi v svetovni krizi, ki naše občine ni obšla. Vse tekoče projekte bomo nadaljevali, saj ne želim ogroziti evropskih sredstev, ki bi jih z morebitnim neizvajanjem izgubili oz. bi jih morali vračati. Velikih investicij je bilo v preteklosti dovolj in si občinski proračun ne more privoščiti novih projektov večjih razsežnosti. Glede term bo občina zagotovila vse pogoje glede infrastrukture (komunalna ureditev, cesta, vodovod, vrtina…), sama pa v izgradnjo term ne bo vlagala. Za to bomo poiskali investitorja na mednarodni ravni, ki bo pripravljen vložiti denar v ta projekt. Projekt je po ocenah strokovnjakov vreden 40-45 mio €, kar je za občino nedosegljivo. Občina bo ustvarila pogoje za investicijo in podala omejitve glede gabaritov, varovanja okolja, izgleda…"

Ksandi Javornik

"Seveda so težave, s katerimi se bom moral spopasti, resne. Zaostrene gospodarske razmere, kot jih imenujete, pa so globalnega značaja. Če ustavimo še investicije v javno infrastrukturo, potem bo nezaposlenih samo več, ne manj, saj bodo k stečaju ali odpuščanju prisiljene tudi tiste družbe, ki sedaj vsaj še kaj ustvarijo z delom za proračunske naročnike. Projekte, ki so v teku, je potrebno izpeljati do konca, in to čim bolj racionalno. Z novimi projekti pa nekoliko počakati, vsaj toliko, da vidimo, kakšne ukrepe za krepitev gospodarstva in zmanjševanje javnega primanjkljaja bo pripravila nova vlada."

Bojan Mestek

"Že v mandatu prejšnjega župana sem, kot podžupan, zadolžen za gospodarstvo, pripeljal avgusta 2011 predstavnike RAZVOJNE BANKE KITAJSKE na ogled zemljišča, vrtine in idejnega osnutka term. Pripravili   smo jim določeno dokumentacijo v zvezi z lokacijo, zemljišči, vrtinami, strateškim položajem term in potencialnimi gosti. Drugi sestanek je potekal v Ljubljani in se ga je udeležil g.Zanoškar. Povedal je, da so  Kitajski vlagatelji zahtevali analizo termalne vode in da pogajanja potekajo naprej. Po tem me je, pred volitvami za državni zbor, klicala predstavnica potencialnih investitorjev in mi povedala, da so se odločili  počakati, da minejo državnozborske volitve, ter da bomo z zadevo nadaljevali, ko se politična situacija umiri. Letos sem bil zopet v kontaktu z gospo in  mi je povedala, da bodo počakali na novega župana, ker želijo imeti kredibilnega sogovornika. Vsekakor je to ena od možnosti za pridobitev investitorja, druga je mednarodni razpis, vendar se moramo zavedati, da je takšnih ali podobnih razpisov iz vseh držav vsak dan na  tisoče. Tretja, najslabša možnost pa je, da občina financira sama, kolikor pač bo v njeni moči. Vsekakor je tudi hitrost izgradnje odvisna od investitorja. Če bomo našli tujega vlagatelja, bo ta vsekakor želel , da se mu investicija začne vračati čim hitreje, torej bomo tudi terme imeli hitro. Če bomo iskali investitorja z mednarodnim razpisom, bo to trajalo. Najdlje pa bo trajalo, če se bo občina sama lotila tega projekta, kajti sredstva za ta namen bodo precej skromna."

Boris Raj

"Dve investiciji, ki sta v teku (podjetniški inkubator in glasbena šola) je potrebno dokončati, čeprav trenutno finančno nista pokriti. V tem trenutku vlaganje dodatnih občinskih sredstev v projekt terme ni smiselno, mora pa se iskati investitorja."

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti