Bajta NVO medijski prostor Korociv Sedmi zborovski festival ljudske pesmi

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Matej Praprotnik
Mitja Gruber, foto: Igor Ranc | Sreda, 04 Marec 2009
Matej Praprotnik "Na Radio Slovenija sem prišel preko avdicije. Zdaj vidim, da bi lahko tudi drugače, ampak tako vsaj nimam slabe vesti oziroma imam potrditev, da sem kader, za katerega Radio Slovenija meni, da je perspektiven."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Sedmi zborovski festival ljudske pesmi PDF natisni E-pošta
Prispeval Jožko Kert (*projekt Korociv)   
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:52

KD MOHORJAN v sodelovanju z Občino Prevalje, JSKD in Krščansko kulturno zvezo Celovec prireja letos Sedmi zborovski festival ljudske pesmi. Na Prevaljah, ki slovijo po pestri, številčni in kakovostni glasbeni dejavnosti, so se pred sedmimi leti odločili prirejati zborovske festivale s tematiko slovenske in tudi tujih ljudskih pesmi. Ta odločitev se je izkazala za odlično: festival so sprejeli pevci oz. zbori, dirigenti, skladatelji in poslušalci, ki jim je festival prvenstveno namenjen. Ohranjanje in širjenje te narodove glasbene dediščine je prvenstveni cilj tega festivala. Prevalje – mesto glasbe – s tem postajajo vse bolj prepoznavno festivalsko mesto. Mohorjanov zborovski festival je objavljen tudi v reviji Internatinal Choral Bulletin – v svetovni zborovski reviji IFCM.

Na letošnjem festivalu ljudske pesmi se bodo predstavili naslednji povabljenci: pevka ljudskih pesmiLJOBA JENČE, MoPZ VINKO POLJANEC iz Škocjana ob Klopinjskem jezeru, ženski zbor GRUDNOVE ŠMIKLE iz Železnikov, AKADEMSKI PEVSKI ZBOR Maribor  in domačiKOROŠKI AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MOHORJAN Prevalje. Vsak nastopajoči zbor se bo predstavil s petimi skladbami, med njimi so tudi koroške in pesmi pokrajine od koder prihajajo pevci. Na koncertih slišimo ljudsko pesem v različni zapisih – od zapisa do sodobnih koncertnih obdelav. Ljudska pesem je namreč vseskozi skladateljem mikavno zvočno gradivo za skladateljevo osebno izpoved.


Na dosedanjih sedmih zborovskih festivalih je sodelovalo 37 pevskih zborov – iz domovine (26 zborov) in zamejskih pokrajin (11): s Koroške (7 zborov), Porabja (1) in Goriško-Tržaške krajine (3).

Ob vsakoletnih festivalih potekajo tudi vzporedne festivalske dejavnosti - izdajanje notnih edicij s tematiko ljudskih pesmi in izdajanje  knjižnih del s to tematiko. Do sedaj so izšle tri notne izdaje za zbore: Kako kratek je ta čas, zbirka priredb ljudskih pesmi iz Ziljske doline, Eno pesem pojmo mi.koroške ljudske v priredbah Luke Kramolca, ob letošnjem festivalu pa so izdali  notno zbirko An korpič s'm čriešen nabrava, ljudske iz Mežiške doline,  ki jih prepevajo Šentanelski pavri, nekdanji Suhovški in drugi posamezni ljudski pevci, izšel pa je tudi zbornik predavanj s simpozija Koroški skladatelji in koroška ljudska pesem ( iz lanskih Sušnikovih dnevov 2014, ki je bil posvečen akademiku Lojzetu Lebiču ob skladateljevi osemdeseti obletnici rojstva).

Poslanstvo festivala pa je tudi v naročanju novih skladb – priredb ljudskih pesmi - pri slovenskih skladateljih in krstnih izvedbah le-teh na festivalskem koncertu. Mohorjani so do sedaj bili naročniki 54 glasbenih del ( vokalnih in instrumentalnih ).

Zborom, ki prihajajo na Koroško iz celotnega slovenskega etničnega ozemlja, razkažejo naše kulturno-zgodovinske znamenitosti in jim predstavijo kulturnike in kulturni utrip našega kraja oz. doline.

Poseben čar tega srečevanja zborov pa je tudi v druženju, v medsebojnem spoznavanju pevcev, dirigentov in skladateljev in pogovorih o vsebinah naslednjih koncertov. Zbori sklepajo nove povezave za gostovanja.

Letošnji festivalski koncert bo to soboto, 17. oktobra 2015 ob 19. uri v Družbenem domu na Prevaljah. Vljudno vabljeni na to pevsko srečanje.


 

Zadnje objave na Bajti


megamalckovazabava2015utrinek.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti