Bajta PR' NAS Zgodilo se je Jaz lahko berem! Pa ti? ali Kaj je lahko branje
Jaz lahko berem! Pa ti? ali Kaj je lahko branje PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc, Zavod Risa, foto: spletna stran Zavoda Risa   
Sreda, 28 November 2012 20:03

Zavod RISA je neprofitni zavod iz Slovenj Gradca. V njem se prostovoljci, strokovnjaki na svojih področjih, trudimo za to, da bi imeli v Sloveniji čim več lahkega branja. V Zavodu RISA delamo veliko stvari. Predvsem pa NAS ZANIMA LAHKO BRANJE. Da si boste lažje predstavljali, kako zgleda lahko branje, na vprašanji kaj lahko branje je in komu je namenjeno, odgovarjamo, hm, lahko:

KAJ JE LAHKO BRANJE?

Lahko branje rečemo tistim knjigam in časopisom,

ki jih lažje beremo in razumemo.

Novice in kultura so namenjene vsem ljudem.

Predstavljene morajo biti tako,

da jih razumemo vsi.

Razumeti jih morajo tudi ljudje, ki težko berejo.

ZA KOGA JE LAHKO BRANJE?

Veliko ljudje težje bere.

Nekateri se težje učijo.

Drugi ne poznajo dobro jezika.

Ljudje navadno težje beremo,

ko se postaramo.

Čisto vsem pa lahko branje koristi.

Iz zgornjih opisov ste najbrž razbrali, da je lahko branje prirejeno tako, da so stavki kratki, uporabljene pa so razumljive besede. Črke so večje, črne na beli podlagi, da se lažje preberejo, običajno so za dodatno razlago dodane še slike. Obstajajo tudi navodila za pripravo besedil za lahko branje, saj je PRAVICA naših uporabnikov do lahkega branja opredeljena s Konvencijo o pravicah invalidov: Zakon o ratifikaciji Konvencije o pravicah invalidov in Izbirnim protokolom h Konvenciji o pravicah invalidov (MKPI)/objavljen v Ur. l. RS- MP, št. 10/2008, glej 2., 9., 21., 24., 29. in 30. člen.

Na RISI trenutno, poleg vseh ostalih aktivnosti, izvajamo naslednje projekte:

- izdajamo časopis 20 MINUT, ki ga financiramo sami ali z donacijami prijaznih ljudi,

- skrbimo za spletno stran www.ostanizdrav.com, kjer najdete podatke s področja skrbi za zdravje v lahko berljivi obliki, sofinancer Ministrstvo za zdravje,

- zaključili smo projekt Kultura in literatura za vse (izdali smo knjigi Romeo in Julija, Visoška kronika, ki sta prvi priredbi klasičnih del za lahko branje v slo jeziku), EPK Maribor 2012, MOSG.

Zavod Risa
Časopis za lahko branje.

Ker država, kljub pravici naših uporabnikov do lahkega branja opredeljeni s Konvencijo o pravicah invalidov, za nas nima denarja, sama pa na tem področju ni dejavna, si, če le gre, pomagamo sami. Zato, in ker želimo, da bi bralci dobili še več knjig za lahko branje, že drugo leto zapovrstjo prirejamo spletno licitacijo Unikati 2012 za pridobivanja sredstev za tisk brezplačnega časopisa 20 MINUT. Licitacija poteka od petka, 16. novembra, zaključila pa se bo v petek, 30. novembra.

Zavod Risa
Pošastko z licitacije Unikati 2012.

Tako imate še nekaj časa, da pokukate na http://www.risa.si/licitacija/ in si med 176 unikati, ki so nam jih podarili dobri ljudje, izberete tistega, za katerega boste licitirali. Navodila za licitacijo se nahajajo pred seznamom vseh unikatov. Dajemo vam priložnost, da poleg pomoči lahkemu branju letos poskrbite tudi za to, da bodo vaša decembrska darila proizvod slovenskega znanja, izkušenj in ustvarjalnosti. Tako boste dobrodelni dvakrat!

Poleg vseh unikatov, zbranih na licitaciji, so nam malo drugačne unikate podarili še:

- SiTeam, Boštjan Gorenšek: podaljšanje naše spletne domene,

Jasna Janež: dve pesmi, darovani za časopis 20 MINUT, prebrani bosta tudi na zaključni čajanki,

- PGD Slovenj GRADEC: prostor za čajanko,

- Prijatelji in domači: pecivo in čaj ter pridne roke v pomoč,

- Vesna Ozimic, dekoracija prostora čajanke,

- Boža Potočnik: glasbeni nastop na čajanki (kitara & vokal),

- Peter Rudl: glasbeni nastop na čajanki (lajna).

Lahko se nam pridružite tudi na čajanki in tortanki ob zaključku licitacije, v soboto, 1. decembra 2012, ob 17. uri v prostorih PGD Slovenj Gradec, ali pa nas obiščete v soboto, 22. decembra 2012, na božično novoletnem sejmu, ki bo potekal na Trgu svobode v Slovenj Gradcu. Naša stojnica bo polna presenečenj, tako kot se za praznični decembrski čas spodobi.

Zavod Risa
Lanska čajanka ob zaključku licitacije.

Ker smo rise in risi srčni ljudje, smo zmeraj pripravljeni na dobre ideje in morebitno sodelovanje. Če bi nas radi spoznali in/ali z nami sodelovali, najdete na naši spletni strani naše kontaktne podatke. Poiščete pa nas, seveda, lahko tudi Facebooku (Zavod RISA) in na Twitterju (@zavodrisa).

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam podarili svoje unikate, vsem, ki ste/boste zanje licitirali, vsem, ki nas tako ali drugače spodbujate ter vsem skriti palčkom in dobrim vilam, ki občasno poskrbite, da nivo našega entuziazma ostaja varno nad gladino. Berite (lahko)! 

(klik za povečavo)

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti